Tre större avvikelser mot konsensus i Atlas Copcos rapport

Boltec 235 bolting rig Bild: Atlas Copco

Boltec 235 bolting rig Foto: Atlas Copco

Verkstadsgruppen Atlas Copcos rapport bjöd på tre större avvikelser mot konsensus. Aktien handlades ned drygt två procent.

Den första var orderingången i det största affärsområdet Kompressorteknik som var klart bättre än väntat: 11,8 miljarder kronor mot väntade 10,8 miljarder enligt Inquiry Financial.

I rapporten skriver bolaget att orderingången ökade och var rekordhög för vakuumlösningar medan gas- och processkompressorer minskade och industrikompressorer var oförändrat. Service växte på nästan alla marknader.

Den andra var det svaga utfallet för Gruv- och bergbrytningsteknik. Orderingången, faktureringen och rörelsemarginalen var alla sämre än väntat. Särskilt rörelsemarginalen stack ut med ett utfall på 15,1 procent mot väntade 18,0 procent.

Bolaget skriver i rapporten service och förbrukningsvaror påverkats negativt av att flera gruvor stängt eller minskat aktiviteten. Vd Ronnie Leten ville på telefonkonferensen dock inte tro att den negativa serviceutvecklingen rörde sig om en ny trend som kommer fortsätta under ett antal kvartal.

Efterfrågan på gruvutrustning beskrivs som fortsatt svag medan utrustning till infrastrukturprojekt efterfrågades något mer.

Det tredje var orderingången och lönsamheten i Industriteknik som båda var sämre än väntat. Orderingången blev 3,5 miljarder mot väntade 3,8 miljarder och marginalen blev 21,6 procent mot väntade 22,5 procent.

Bolaget skriver i rapporten att nivån på efterfrågan var gynnsam men att de stora projekten var färre i kvartalet. Samtidigt påverkades marginalen negativt av valuta.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s