”Alltid till salu, men inget vi strävar efter”

Sobi.jpg (2)

Sobis vd Geoffrey McDonough vill inte kommentera spekulationer om Biogens möjliga försäljningsplaner av hemofilidelen, men säger att Sobi står stadigt på egna fötter. Foto: Sobi

Läkemedelsbolaget Sobi påbörjade lanseringsarbetet med Elocta i Europa under första kvartalet och väntar inom kort EU-kommissionens besked kring läkemedlet Alprolix. Parallellt löper spekulationer på marknaden om Biogens eventuella planer på att sälja sin hemofilidel och Sobi som möjligt förvärvsobjekt.

Att bli uppköpt är dock inget Sobi strävar efter, enligt vd Geoffrey McDonough. 

Sobi rapporterade för första gången den egna försäljningen av Elocta, som introducerades i Europa vid årsskiftet. Försäljningen under det första kvartalet uppgick till 20 miljoner kronor och var över bolagets egna förväntningar, enligt vd. Försäljningen är i stort sett enbart från försäljning från den tyska marknaden, uppger han under en presskonferens som följde dagens delårsrapport.

Samtidigt fortsätter bolaget med att introducera läkemedlet på flera europeiska marknader. Bolaget är på väg att få reimbursement i Nederländerna och Irland och för diskussioner i Danmark, Sverige och Storbritannien. Geoffrey McDonough bedömer att det kan resultera i försäljningsintäkter från dessa länder redan under andra kvartalet.

”Storbritannien är svårare att förutspå. Vi räknar med intåg runt halvårsskiftet och kan ha lite försäljning i Storbritannien under andra kvartalet”, sade han.

Lansering i Italien, Frankrike och Spanien kommer att ske senare i år.

Geoffrey_SObi

Geoffrey McDonough. Foto: Sobi.

ALPROLIX-BESKED INOM KORT
Geoffrey McDonough spår att ett EU-godkännande för blödarsjukeläkemedlet Alprolix kan komma ”vilken dag som helst nu”.

Bolaget står redo att lansera Alprolix på den europeiska marknaden vid halvårsskiftet och det finns chans att Alprolix kan generera försäljning, om än till låga nivåer, under andra kvartalet i år.

KOMMENTERAR EJ BIOGEN-RYKTE
Geoffrey McDonough vill inte kommentera marknadens spekulationer om att partnern Biogen skulle vara på väg att sälja sin hemofilienhet. Däremot uppger vd Geoffrey McDonough att man är neutrala inför effekterna om en sådan försäljning skulle ske.

”Vi är neutrala för det. Vi har marknadsföringstillstånd för Elocta i EU och snart räknar vi med att ha det även för Alprolix, så vi står stadigt på egna fötter”, säger Geoffrey McDonough under presskonferensen som hölls efter att bolaget släppt sin delårsrapport.

Vidare upprepade vd:n budskapet att bolaget inte är till salu, även om det inte är en fråga för bolaget själva.

”Som noterat bolag är man alltid till salu, men det är inget vi strävar efter”, sade han.

UPPREPAR MÅL
Sobi upprepar prognosen att intäkterna kommer att ligga i intervallet 4,8 till 5,0 miljarder kronor 2016. Prognosen för bruttomarginalen är fortsatt 68-70 procent. Ebita-vinsten spås landa i intervallet 1,2-1,3 miljarder kronor 2016.

Enligt Inquiry Financial analytikerenkät väntas intäkterna för 2016 uppgå till 4.940 miljoner kronor, med ett spann i förväntningarna på 4.373-5.581 miljoner kronor. Förväntningarna på ebita-resultatet är i snitt 1.464 miljoner.

Anna Sundström
anna.sundstrom@six-group.se
SIX News

One thought on “”Alltid till salu, men inget vi strävar efter”

  1. Ping: Sobis Alprolix kan få dansk konkurrens från 2017 | Six News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s