Normaliserade valutaeffekter och rekordmånga aktiva kunder för Unibet i första kvartalet

IMG_3775Spelbolaget Unibet redovisade en något lägre sportspelsmarginal för det första kvartalet 2016, jämfört med motsvarande period i fjol. Trots detta har det dagliga genomsnittliga
spelöverskottet ökat. Det skriver vd Henrik Tjärnström i dagens rapport.

”Under perioden fram till den 24 april 2016 har det genomsnittliga dagliga spelöverskottet ökat med cirka 50 procent jämfört med samma period 2015, trots en lägre sportspelsmarginal. Exklusive iGame Group & Stan James Online är den organiska ökningen en bra bit över 20 procent i fasta växelkurser”, framgår det av Tjärnströms rapportkommentar.

Det totala spelöverskottet i perioden januari-mars uppgick till 122 miljoner pund. Väntat enligt Inquiry Financials konsensus var 111 miljoner och under samma period i fjol uppgick spelöverskottet till 76 miljoner.

Vid den efterföljande rapportkonferensen uppgav Tjärnström att kvartalet påverkades av negativa valutaeffekter om 2 procent. Från att efter fjärde kvartalet ha sagt att ”valutamotvinden börjat avta”, sade vd:n i dag att valutaeffekterna ”normaliserats”.

”Detta är det första kvartalet på två och ett halvt år som valutaeffekterna normaliserats, och vårt starka underliggande momentum syns även i de rapporterade siffrorna”, sade Tjärnström.

Han framhöll också att man nått en milstolpe och för första gången i bolagets historia hade fler än en miljon aktiva kunder.

Tillbaka till förvärven Stan James och iGame Group som meddelades under 2015.  Tjärnström sade vid konferensen att de båda bolagen fortfarande är verksamma på separata tekniska plattformar men planen är att de ska gå in på Unibets egna gemensamma plattform.

”Vi arbetar för att få dem ombord på Unibets gemensamma plattform, det är där synergierna finns. Ur ett kostnadsperspektiv är det bättre att ha färre plattformar”, sade Tjärnström.

”Men vi vill se till att deras erbjudande till kunderna är minst lika bra eller bättre än tidigare innan vi tar dem ombord på Unibets plattform. Vi räknar med att det kommer att ske i slutet av det här året eller i början av nästa år. Några varumärken kommer att integreras i år”, kommenterade vd:n vidare.

Tjärnström förklarade dock att man inte gjorde förvärven med mål om att uppnå kostnadssynergier utan man ville snarare utöka Unibets geografiska närvaro.

Fortsatt på tema geografi så bjöd rapportkonferensen även på en uppdatering kring regleringarna i Europa.

I Sverige ser Unibet positivt på utvecklingen och man tror att förslaget kring en reglering av spelmarknaden är att vänta i slutet av mars 2015. Regeringen har signalerat att de vill ha implementerat en ny lag innan nästa val, enligt Tjärnström.

I Nederländerna är det fortsatt ett förslag om en 29-procentig skattesats som ligger på bordet inför omregleringen av marknaden för onlinespel. Tjärnström sade att man inte ”noterat några påtagliga framsteg” då debatten skjutits fram ytterligare och väntas ske i andra halvan av maj.

I Belgien ligger ett förslag om att börja momsbeskatta spelbolagen. Förslaget är att momsen ska motsvara 21 procent av spelöverskottet. Det skulle innebära att Belgien-baserade speloperatörer betalar spelskatt om 11 procent på spelöverskottet plus den föreslagna momsskatten. Lotterioperatörer, som i Belgien är fullt ut ägda av staten, ska dock vara undantagna från momsbeskattningen. Det var något som Tjärnström uttryckte sig kritiskt inför.

”Det skapar många frågetecken på marknaden. Det blir ju en form av subvention för staten, när alla operatörer förutom lotterioperatörerna ska betala moms. Det skapar problem både på
nationell nivå och på EU-nivå. Enligt vår åsikt borde detta tas upp med EU-kommissionen och som vi har förstått det är de väldigt bestämda med att alla villkor ska vara desamma för alla operatörer på marknaden. Det blir en intressant utveckling att följa framöver”, löd Tjärnströms kommentar.

Tjärnström fick senare en analytikerfråga på hur en sådan momsskatt skulle påverka Unibets kostnader som härrör från Belgien.

”Vi presenterar inte sådana specifika siffror. Men det vi har sagt är att ingen geografisk marknad är större än 20 procent. Belgien är inte en av de större marknaderna men den är fortfarande viktig”, svarade Tjärnström.

Unibets aktie handlades omkring 5,4 procent högre vid 98,20 kronor strax efter lunch på onsdagen.

Louise Thorslund
louise.thorslund@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s