Rekordkvartal gav kursrusning i Probi

Probis probiotikajuice Friscus. Källa: Probi

Probis probiotikajuice Friscus. Foto: Probi

Probi presenterade ett rekordkvartal i termer av en nettoomsättning på 87 miljoner kronor i det första kvartalet 2016, vilket var det högsta någonsin för bolaget under ett enskilt kvartal. En fortsatt stark tillväxt i USA har bidragit till utfallet, men även andra marknader som Sverige och Sydkorea har bidragit till ökningen.

Bolagets vd Peter Nählstedt bedömer att Probi för helåret 2016 kommer att nå en tillväxt som ”överträffar totalmarknaden även om vi inte räknar med att nå upp till samma procentuella tillväxttal som under 2015”, skriver han i vd-ordet i rapporten.

Under det första kvartalet låg tillväxten justerat för valutakurser på 24 procent. Det kan jämföras med motsvarande siffra för helåret 2015 som uppgick till imponerande 42 procent.

Probi var under veckan även aktuella genom tecknandet av ett distributionsavtal med franska Ipsen kring bolagets probiotikastam Lactobacillus platarum 299v. I samband med dagens rapport lämnar vd Peter Nählstedt följande kommentar kring avtalet.

”Vi har höga förväntningar på vårt nya avtal med Ipsen Pharma, och räknar med att det samarbetet på några års sikt ska generera betydande volymer, då det omfattar ett antal för oss nya marknader med stor potential. Avtalet är av stor strategisk betydelse för Probi och vi bedömer att det kan vara det mest omfattande distributionsavtalet hittills för Probi”, uppger Probis vd Peter Nählstedt.

Om vi leker med tanken att Probis tillväxt ligger kvar på samma nivå som i det första kvartalet för resten av året skulle det vid dagens aktiekurs ge ett P/E-tal på strax under 26. Det innefattar då beräkningar utifrån ett fjärde kvartal 2015 under  där leveranserna genomgick en temporär förväntad nedgång.

Probi hade under eftermiddagen avancerat 14 procent till 171 kronor och handlades endast några procent under sin tidigare högstanotering för aktien.

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s