Bergochdalbana för FPC-aktien efter rapport

fingret274Fingerprint Cards rapporterade under torsdagen ett kvartalsresultat som kom in svagare än analytikerna hade räknat med. Marknadens reaktioner har varit blandade under dagen och aktien har gått både upp och ned.

Biometribolaget spår att marknaden för fingeravtryckssensorer kommer att växa snabbt även under 2017 och anser sig ha en stark position på den kinesiska marknaden. Den gamla vapendragaren Precise Biometrics bedöms vara utfasad som leverantör under 2017.

Fingerprint Cards siffror för det första kvartalet var svagare än väntat konstaterar Handelsbanken i torsdagens morgonbrev.

”Försäljningen var 8 procent lägre än konsensusprognosen bland annat på grund av att säsongseffekterna tycks ha underskattats. Viktigt var också att bolaget upprepade sin försäljningsguidning för 2016”, menar banken som nyligen inledde bevakning av Fingerprint med rekommendationen öka och 600 kronor i riktkurs.

UBS, som rekommenderar sälj med 375 kronor i riktkurs, tror inte att den svaga rapporten kommer att leda till att analytikerna justerar sina förväntningar framöver.

”Vi förväntar oss inte några konsensusförändringar med anledning av delårsrapporten”, skriver de i en analys.

Fingerprint Cards redovisade ett rörelseresultat på 589 miljoner kronor för det första kvartalet 2016, att jämföra med -19 miljoner i fjol. Förväntningarna låg vid 650 miljoner kronor, enligt Inquiry Financial. Utfallet var därmed 9,4 procent sämre än väntat. Bruttomarginalen var 49 procent, i fjol låg bruttomarginalen på 27. Här väntades 45,8 procent.

Nettoresultatet var 460 miljoner, upp från -19 miljoner i fjol, motsvarande 7,05 kronor per aktie efter utspädning. Här väntades 508 miljoner kronor respektive 7,88 kronor per aktie.

Nettoomsättningen landade på 1.491 miljoner, upp från 140 miljoner i fjol. Väntat var 1.688 miljoner kronor.

FÖRVÄRV MÖJLIG VÄG FRAMÅT
Fingerprint Cards bedömer att marknaden kommer att växa snabbt även nästa år.

”Vi står fast vid att marknaden kommer att växa kraftigt nästa år också. Vi känner oss väldigt starka i vår position på marknaden. Vi tycker den har stärkts den senaste tiden”, säger FPC:s vd Jörgen Lantto till SIX på torsdagsmorgonen.

Vid stämman på onsdag nästa vecka kommer långsiktiga finansiella mål att kommuniceras.

Fingerprint Cards bedömer att den adresserbara marknaden för sensorer uppgår till knappt 600 miljoner enheter 2016. Den siffran förväntas öka till över 1 miljard enheter 2017 och
drygt 1,7 miljarder enheter år 2018.

Bolaget uppger att de ökade sin marknadsandel i det första kvartalet. Detta är i linje med tidigare uppskattningar. Bolaget ser med stor tillförsikt fram mot resten av 2016. Det finns förutsättningar att bolaget fortsatt ska vara den ”ledande” leverantören av fingertryckssensorer under 2017 och nästkommande år.

Förvärv är en intressant tillväxtmöjlighet för Fingerprint Cards framöver, enligt vd.

”Det är tänkbart att vi kommer växa vidare den vägen. Utöver det har jag inga kommentarer kring det”, sade vd Jörgen Lantto vid torsdagens telefonkonferens.

STARK POSITION I KINA
Fingerprint Cards bedömer att bolagets position på sensormarknaden i Kina är stark. Det sade vd Jörgen Lantto vid telefonkonferensen. Huawei, Xiaomi, Lenovo, Oppo och Vivo lanserade modeller med FPC:s sensorer första kvartalet.
Samtidigt ser bolaget det inte som realistiskt att nå en marknadsandel på 100  procent på den kinesiska sensormarknaden innevarande år.

”Det är inte realistiskt att nå 100 procent. Det var det inte 2015 och jag förväntar mig inte att vi kommer ha 100 procent framöver heller. Det är inte en realistisk nivå”, sade Jörgen Lantto.

ABG Sundal Colliers telekomanalytiker Per Lindberg påpekade att flera befintliga kinesiska kunder till FPC lanserat modeller den senaste tiden med sensorer från FPC:s kinesiska konkurrent Goodix.

PRECISE-ALGORITM BORTA 2017
Fingerprint Cards lanserade nyligen en egen algoritm för smartphones. FPC:s arbete med att fasa ut Precise Biometrics som leverantör av algoritmer fortskrider.

”Ju längre vi kommer in under 2016 kommer färre att använda sig av Precise Biometrics algoritm. Det skulle förvåna mig om det kommer ut telefoner nästa år som innehåller så pass gamla mjukvaruutgåvor att Precise algoritm finns med”, säger Jörgen Lantto till SIX.

”Hur snabbt det här går är en funktion av vilket skede vi är i mjukvaruintegrationen med telefonleverantören. Det varierar mellan olika tillverkare. En del använder tidigare  mjukvaruutgåvor från oss och då finns Precise algoritm fortfarande med. Andra är snabbare att
ta den absolut senaste utgåvan och då finns de inte med”, menar Jörgen Lantto.

UPPREPAR PROGNOS
Fingerprint Cards upprepar prognosen om intäkter på 7,0-8,5 miljarder kronor 2016. Förväntningarna låg vid 8,1 miljarder kronor, enligt Inquiry Financial.

Bolaget upprepar även att rörelsemarginalen för 2016 förväntas överstiga rörelsemarginalen för andra halvåret 2015. Här trodde analytikerna på en rörelsemarginal på 38,1 procent för 2016.

Fingerprint-aktien stängde ned 2,4 procent medan Precise Biometrics var ned 6,1 procent.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s