Electrolux korades till börsens rapportvinnare

börsen28aprilStockholmsbörsen inledde torsdagen nedåt för att strax innan lunchtid påbörja en återhämtning. När börsen stängde låg index i en oregelbunden tendens för dagen. Bland dagens rapporterande bolag återfanns bland annat Fingerprint, SKF och Electrolux. Investerarna smälte gårdagskvällens penningpolitiska besked från Federal Reserve.
På de ledande Europabörserna noterades en likartad utveckling som i Stockholm.

SIX Generalindex var vid stängning oförändrad vid 472 samtidigt som OMXS30-index ökade 0,2 procent till 1.390. Omsättningen var 20,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.


Vitvarukoncernen Electrolux redovisade en rapport som var klart bättre än vad analytikerna räknat med. Bolaget höjde dessutom marknadsprognosen för Nordamerika samtidigt som utsikterna för Europa upprepades. Aktien gick fram så mycket som 9,4 procent till 232,70
kronor.

SKF:s resultat för det första kvartalet var i linje med förväntningarna, men omsättningen och den organiska tillväxten var sämre än väntat. Vidare spår bolaget en betydligt högre efterfrågan i Asien under andra kvartalet. Aktien klättrade 4,9 procent.

Fingerprint Cards toppade listan över mest omsatta bolag i Stockholm och hade en stötig kursresa under dagen. Efter att ha inlett ned tog sig kursen upp till plus vid lunchtid för att sedan backa tillbaka och avsluta dagen med lägre kurser. Aktien tappade 2,4 procent.

Delårsrapporten för det första kvartalet var sämre än väntat både vad gäller intäkter och resultat. Den välbevakade bruttomarginalen var dock högre än marknaden väntat sig. FPC:s vd Jörgen Lantto bedömer att marknaden fortsätter att växa snabbt även nästa år.

”Vi står fast vid att marknaden kommer att växa kraftigt nästa år också. Vi känner oss väldigt starka i vår position på marknaden. Vi tycker den har stärkts den senaste tiden”, sade FPC:s vd Jörgen Lantto till SIX på torsdagsmorgonen.

Sektorkollegan Precise Biometrics föll 6,1 procent. Under en intervju med SIX uppgav Fingerprints vd att Precise kommer att vara helt borta som leverantör av algoritmer till smartphones hos Fingerprint vid 2017.

Lundin Mining presenterade sent igår kväll ett resultat som var bättre än analytikernas konsensus. Vidare drog bolaget upp sin prognos för kopparproduktionen under helåret 2016. Aktien höjdes 8,0 procent.

Stora Enso var upp 3,1 procent efter sitt delår. Det operativa rörelseresultatet inkom över förväntningarna i det första kvartalet. För det andra kvartalet spår bolaget ett operativt rörelseresultat i nivå eller något lägre än i det första kvartalet.

H&M tappade 1,3 procent sedan Goldman Sachs sänkt sin rekommendation för H&M till sälj från tidigare neutral. Riktkursen hålls oförändrad vid 300 kronor. Bakom sänkningen ligger att banken ser begränsade utsikter till fortsatt kursuppgång.

Bilia rullade upp 5,9 procent efter att Swedbank höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll. På samma tema steg Enquest med 7,6 procent efter att Barclays höjt sin riktkurs för
bolaget.

Bravida tappade 3,5 procent efter att ha redovisat ett resultat om 132 miljoner efter skatt. Trots en påskeffekt som påverkade omsättningen negativt med 4 till 5 procent under kvartalet lyckades bolaget nå ett förbättrat resultat.

Utanför rapportbolagen klättrade Rezidor 6,2 procent efter att bolagets största ägare, Carlson Hotels som har 51,3 procent av aktierna i Rezidor, sålts till kinesiska HNA.

Nordic Capital har sålt hela sitt återstående innehav i Thule via en placering som skedde till kursen 111 kronor per aktie. Thule ökade 2,9 procent.

Index                      Senast  I dag %   I år %

SIX Generalindex              472     +0,0     -3,1
OMX Stockholm 30            1.390     +0,2     -4,0
SIX Return index              904     +0,1     -0,9
SIX Sverige cykliskt 15       423     +0,9     +4,6
SIX Sverige defensivt 15      509     +0,1     -3,7
SIX Volatilitetsindex        17,8     -1,5     -0,2

SIX Finans                    652     -0,6     -6,1
SIX Hälsovård                 391     -0,1     -6,4
SIX Industri                  601     +0,3     +2,9
SIX IT                        191     -0,4     -3,0
SIX Konsumentvaror          1.351     +0,4     -1,4
SIX Råvaror                   317     +1,8     +8,1
SIX Telekommunikation         235     +0,3    -12,6
SIX Tjänster                1.274     -0,4     -7,7

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s