Astrazenecas äldre läkemedel överraskade

Tablettillverkning AZN

Tablettillverkning vid Astrazeneca. Foto: Astrazeneca

Astrazeneca presenterade i dag ett resultat för det första kvartalet 2016 som i det stora hela inkom i linje med förväntningarna. Avvikelserna var små på de flesta punkter. De totala intäkterna inkom 6 procent över förväntningarna enligt Inquiry Financials konsensus med stöd från oväntat stora externaliseringsintäkter, det vill säga intäkter från till exempel avtal och utlicensieringar. Flera av Astrazenecas äldre läkemedel överraskade och utvecklades något bättre än väntat.

De flesta analytikers åsikter som SIX News tagit del av verkade eniga om att rapporten bjöd på få överraskningar. Fokus riktades mot läkemedelsbolagets besparingsprogram samt intäktsmixen.

”Kvalitetsmixen är lite dålig”, sade Swedbanks läkemedelsanalytiker Johan Unnerus till SIX News.

Bland annat framhöll Unnerus att försäljningen av kolesterolsänkaren Crestor och Synagis, för behandling av RS-virus, går bättre än väntat.

Crestor väntas för övrigt förlora sin exklusivitet i USA när patentet löper ut i maj 2016 med ett förväntat försäljningstapp som följd.

Johan Unnerus uttryckte även en viss oro för Astrazenecas helårsprognos som ligger på en ensiffrig låg till medelhög procentuell nedgång för både intäkter och resultatet per aktie för kärnverksamheten.

”Sedan räknar man också med att vad man kallar för externalisering ska ge ett större bidrag med en höjd prognos. Där finns det kritik för att man skyddar sin vinstprognos med hjälp av den posten”, säger Johan Unnerus.

Swedbankanalytikern räknar med att Astrazenecas vinst bottnar ur under 2017 efter patentutgången för storsäljaren Crestor.

Astrazenecas vd Pascal Soriot sade i sina kommentarer till rapporten att bolaget bedömer sig ligga före sin tidsplan för att återuppbygga forskningsportföljen. Samtidigt påpekade han att 2016 är ett övergångsår för att återgå till tillväxt.

En besparing inom försäljnings- och administrativa kostnader ska ge årliga besparingar på 1,1 miljarder dollar från 2017. Effektivitetsprogrammet väntas samtidigt komma att medföra kostnader om 1,5 miljarder dollar.

Enligt Goldman Sachs analytiker ligger kostnadsbesparingarna redan inräknade i konsensus som för försäljnings- och administrativa kostnader är på 8,1 miljarder dollar under 2017, ned från 9,3 miljarder 2015.

Société Générale bedömer i en analys att besparingsprogrammet kommer att prioritera investeringar i forskning och utveckling, speciellt inom cancer, men även luftvägar och hjärta/kärl som kommer att förbli kärnområden. Omfokuseringen av behandlingsområden ser analyshusets analytiker som förnuftig.

Astrazeneca kommer att intensifiera utlicensieringarna inom områden som inte ingår i läkemedelsbolagets kärnområden såsom inom CNS (central nervsystemet), infektion och autoimmuna sjukdomar.

Anifrolumab för behandling av SLE, som tillhör gruppen autoimmuna sjukdomar och är ett de områden som inte ingår i kärnverksamheten, kommer dock att undantas från utlicensiering.

Vi har beslutat att ”behålla den för oss själva”, sade Astrazenecas vd Pascal Soriot.

På Bank of America ser analytikerna ett händelserikt nyhetsflöde för Astrazeneca framför sig under de kommande 12 till 18 månaderna. Inom immunonkologin riktas störst fokus på kombinationsstudien Mystic med durvalumab och tremelimumab för behandling av första linjens lungcancer under andra kvartalet 2017.

Fas III-resultat från Lynparza, Brilinta, benralizumab, Tagrisso, acalabrutinib och roxadustat väntas, enligt Bank of America, fram till tidigt 2017 ha potential att erbjuda en toppförsäljningspotential på cirka 9 miljarder dollar jämfört med nuvarande riskjusterade försäljning om cirka 5 miljarder dollar.

Analyshuset bedömer att det finns omkring 16 procents uppsida på analyshusets estimat för resultat per aktie för Astrazeneca från vad som beskrivs som bolagets nyckeltillgångar.

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s