Blandat första kvartal för NCC enligt vd Wågström

Peter_Wagstrom_NCC40500

Peter Wågström, vd NCC. Foto: NCC

Byggbolaget NCC:s förlust i det första kvartalet var 12 procent lägre än vad analytikerna hade förutspått, enligt Inquiry Financials konsensus.

Bonava, tidigare NCC Housing, och byggverksamheten bidrog positivt till resultatet medan anläggningsverksamheten var svag. Det förklarade vd Peter Wågström för SIX News i en intervju efter dagens rapport.

”Det är ett blandat kvartal. Sett till hur vi redovisar för koncernen i och med att vi ska knoppa av Bonava visar vi ett bättre resultat på sista raden”, sade byggbolagets vd till SIX News efter rapporten.

NCC:s nettoresultat för den kvarvarande verksamheten plus Bonava, som redovisas som verksamhet under avveckling, landade på -156 miljoner kronor, att jämföra med -204 miljoner kronor i fjol.

”Sedan är det lite blandad kompott. Vi har Bonava som gör ett bra resultat, vi har en byggsida som har en bättre orderingång än i fjol, vi har en fastighetsutvecklingssida som ligger i linje med föregående år, även fast de inte resultatavräknat något projekt i år, och vi har en industrisida med asfalt och stenmaterial som ändå kommer ut med ett bättre resultat än föregående år och som haft lägre kostnader i kvartalet”, förklarade Wågström vidare.

På omsättningsraden nådde NCC inte upp till fjolårssiffran och heller inte till analytikernas förväntningar enligt Inquiry Financials konsensus.

”Omsättningen når inte upp till föregående år och vi har en lägre orderingång på anläggningssidan. Anläggningssidan är sådan att den slår upp och ner mellan kvartalen, beroende på när vi får större projekt. Nu blir det också väldigt tydligt i den nya strukturen där infrastruktur är ett eget affärsområde och då kommer det bli slagigt”, sade Wågström.

Ser man till rörelsemarginalerna berättade Wågström att det är bättre att titta på marginalerna på rullande tolvmånadersbasis snarare än att titta på enskilda kvartal. Målet för koncernen är att uppvisa en rörelsemarginal på över 4 procent för strategiperioden 2016-2020. Utfallet för det första kvartalet blev -3,1 procent men i rapporten redovisades den till strax över +3 procent på rullande tolvmånadersbasis.

För affärssegmenten råder enskilda rörelsemarginalmål och i kvartalet var utfallen blandade och avvek i olika utsträckning, några till det sämre och några till det bättre.

”Norden har alla typer av klimat och man måste se till rullande tolvmånadersbasis för att ha nån typ av känsla för riktningen och för att få med allt”, förklarade Wågström för SIX och tog upp ett par exempel.

”I första kvartalet har vi tagit kostnader i industriverksamheten för att reparera maskiner och göra i ordning asfaltsverk. Det första kvartalet är ett sådant där det händer mindre så vi skötte utrustningen. Därför har vi väldigt mycket minus i industriverksamheten. Även bygg- och anläggningsverksamheten har en lägre nivå i första kvartalet i och med att det är vinter. Den högre aktivitetsnivån är under sommaren och under tredje kvartalet är det högst aktivitetsnivå. Det är då vi kommer upp i fart med varmare väder”, sade Wågström.

Vad gäller marknaden ser Wågström att det inte råder någon brist på möjligheter.

”Vi har en väldigt bra marknad i Norden när man ser på prognossiffror för hur marknaden ska växa och vilka investeringar som är ute i marknaden som man kan kriga om. Då ser marknaden väldigt bra ut både vad gäller bostäder och sjukhus, framför allt i Norden, samt infrastruktur. Sedan gäller det att vi väljer de projekt där vi kan leverera lönsamhet”, sade han.

Avknoppningen av Bonava, vilken ska ske som en utdelning till NCC:s aktieägare, uppges gå enligt plan.

Bonavas logotyp. Bild: Bonava.se

NCC har ansökt om att notera Bonava på Stockholmsbörsen. Foto: Bonava.se

”Vi har lämnat in en ansökan om att få notera Bonava på Stockholmsbörsen och där väntar vi på att ansökan ska behandlas. Sedan får vi se när vi får en notering på plats, vi vill ha den på plats under 2016”, sade Wågström till SIX.

Vid NCC:s rapportkonferens deltog Joachim Hallengren och Ann-Sofie Danielsson, vd respektive finanschef, för att kommentera Bonavas verksamhet.

För det första kvartalet redovisade Bonava ett rörelseresultat på 184 miljoner kronor, en ökning från 74 miljoner i fjol. Det gav en marginal på 9,8 procent, jämfört med 4,2 procent i fjol. Marginalförbättringen drevs främst av att man sålt många bostäder i Sverige med goda marginaler, uppgav finanschef Danielsson.

Bonavas vd Hallengren bjöd också på kommentarer kring marknaden.

”Marknadsförhållandena är gynnsamma på våra huvudmarknader. Tyskland och Sverige går bra. Finland har det fortfarande lite kämpigt men återhämtar sig sakta, tre års lågkonjunktur har satt sina spår. I Sankt Petersburg har det saktat in lite, vi ser att kunderna tar längre tid på sig att fatta beslut. Danmark är fortsatt starkt, ävenutanför Köpenhamn ser vi positiv utveckling. I Norge är det mer blandat, vissa regioner går bättre än andra”, kommenterade Hallengren.

Louise Thorslund
louise.thorslund@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s