Oljeledd nedgång på börsen

CaptureKurserna på Stockholmsbörsen tappade mot slutet av handelsdagen på fredagen efter att råoljepriserna vänt till minus under den sena eftermiddagen. Mot strömmen gick Autoliv, som överraskade med starka siffror för det första kvartalet.

SIX Generalindex var vid stängning 1,8 procent lägre vid 463 medan OMXS30 var 2,1 procent lägre vid 1.361.

Omsättningen uppgick till 18,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Stockholmsbörsen inledde fredagshandeln med lägre kurser och har fortsatt leta sig ned under dagens gång. Efter att amerikanerna inlett sin handelsdag föll oljepriset markant och lade extra press på de europeiska börserna.

På den svenska finansmarknaden överraskade Autoliv med en starkt delårsrapport. Bolaget höjde såväl 2016-prognoserna för organisk tillväxt, justerad rörelsemarginal och investeringar som prognosen för de närmsta årens ersättningsvolymer inom gasgeneratorer.

”Det är en bra utveckling överlag i samtliga regioner. Vi har en bra utveckling i Kina med en stark outperformance både på kinesiska och globala OEMs. … Sen har vi en stark utveckling i Nordamerika och Europa, och en stark mix. Så det är sammantaget ett starkt kvartal”, säger Autolivs vd och styrelseordförande Jan Carlson till SIX News. Autoliv-aktien steg 5,5 procent.

Sämre gick det för Hexpol som backade 5,7 procent. Väsentligt lägre priser gjorde att polymerbolagets försäljning backade mer än väntat trots volymtillväxt. Därtill var det ungefär oförändrade kvartalsresultatet något sämre än väntat samtidigt som det operativa kassaflödet såg en betydande nedgång mot fjolårskvartalet.

Morgonens byggrapportör NCC har backat 5,3 procent. Det säsongsmässigt svaga första kvartalet bjöd på mindre förlust än väntat men både omsättning och orderingång föll med omkring 1 miljard kronor jämfört med fjolårskvartalet. När det gäller den kommande bostadsavknoppningen Bonava löper NCC:s planer på enligt plan och man väntar sig en börsnotering senare i år.

Läkemedelsjätten Astrazeneca redovisade ett justerat resultat som var som väntat. Swedbanks läkemedelsanalytiker Johan Unnerus konstaterar för SIX att kvalitetsmixen på intäktssidan var lite dålig, med oväntad styrka i de äldre preparaten medan bolagets särredovisade tillväxtproduktfamilj inte motsvarade förväntningarna.

Astrazenecas flaggade också för planer att spara 1,1 miljarder dollar årligen från 2017. Aktien rörde sig både upp och ned under dagen och avslutade på -1,0 procent.

Brasiliens skattemyndighet kräver fordonskoncernen Volvo på 1,5 miljarder kronor i skatt efter en revision. Volvo uppger till DI att man inte har reserverat för beloppet och att man tar striden i domstol i landet. Aktien backade 3,4 procent.

I Resurs Holdings börspremiär sattes teckningskursen till 55 kronor, precis i mitten av teckningsintervallet 50-60 kronor. Aktien avslutade dagen vid 55,10 kronor.

Fingerprint fortsätter att utgöra Stockholmsbörsens livligaste tradingobjekt av aktieomsättningen att döma, i dag med bränsle från diverse analyskommentarer. Carnegies upprepar sälj och sänker riktkursen till 430 kronor från 450. Handelsbanken höjer rådet till köp från tidigare öka och upprepar en riktkurs på 600 kronor. Fingerprint var ned 2,1 procent.

Gränges tappade 7,8 kronor efter avskild utdelning på 2 kronor per aktie. En rekommendationssänkning till avvakta från tidigare köp hos Danske Bank kan vara en delförklaring.

SIX News
red@six.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s