Svenska storbolag svagare än kontinentens

Efter återhämtning till strax ovan nollstrecket vid lunchtid tappade Stockholmsbörsen mark under eftermiddagen och stängde ned något. Storbolagen tyngdes mer än den breda marknaden och cykliska segment såsom råvaror tillhörde de svagaste. Utvecklingen i Stockholm var samtidigt svagare än för storbolagsindex i Frankfurt och Paris, vilka noterades för +1,0 och +0,2 procent. London höll helgstängt.

Capture

 

På bolagsfronten har rapportsäsongen från och med denna kortvecka gått in i en lugnare fas, med en besvikelse i Loomis bland måndagens mer välbevakade utfall.

SIX Generalindex sågs vid stängning 0,4 procent lägre vid 461 medan OMXS30 var ned 0,6 procent till 1.353. Omsättningen uppgick till 11,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Loomis rapport mitt på eftermiddagen föll inte investerarna i smaken och aktien pressades tillbaka 9,8 procent. Det Large cap-listade värdehanteringsbolagets kvartalsintäkter var det enda som precis nådde upp till analytikerförväntningarna, enligt Inquiry Financials konsensus. Därefter radade sämre än väntade kvartalsutfall upp sig från justerad ebita-resultatnivå och nedåt.

Segmentmässigt var Europa och nya segmentet International Logistics sämre än väntat medan USA kom in bättre. Att Loomis organiska tillväxt var +5 procent på koncernnivå och att avgående tillförordnade vd:n Lars Blecko ville låta hoppfull kring 2017-målen kunde alltså inte rädda  aktien från sin svagaste stängningskurs på över ett år.

Indexmässigt var Assa Abloy, på -1,4 procent, och Handelsbanken, på -1,3 procent, dock de två aktier som bidrog mest till börsens svaghet.

I toppen av omsättningslistan för dagen sågs däremot ett H&M som steg 0,5 procent.

Cherry förvärvar 49 procent av aktierna i spelbolagskollegan Comeon Malta, med option på resterande 51 procent. Comeon väntar sig en omsättning på cirka 100-120 miljoner euro med ett rörelseresultat på 19-23 miljoner euro för 2016. Cherry lyfte 8,4 procent på beskedet om affären, vars köpeskilling ej kommunicerades.

Oljepriserna har tappat mer mark efter helgen, vilket pressade bland annat Enquest, med verksamhet i brittiska Nordsjön, -9,2 procent på måndagsbörsen.

Mycronic avancerade 3,6 procent på en meddelad ersättningsorder på ett maskritarsystem från en beställare i Asien. Prisnivån för systemtypen ligger på mellan 12-16 miljoner dollar uppger teknikbolaget.

Rederiföretaget Viking Supply senarelägger publiceringen av sin delårsrapport, årsredovisning och även årsstämma och meddelar samtidigt att dotterbolaget Viking Supply Ships lånediskussioner med bankerna har utmynnat i en ”principöverenskommelse”. Finansieringssituationen uppges vara ”utmanande” men dialogen med långivarna ska vara ”konstruktiv”. De beskeden räckte för att höja nedpressade Viking Supply-aktien med 7,7 procent.

Affärsmannen Staffan Persson flaggade på eftermiddagen för att han minskat sitt Eniro-ägande till 4,6 procent av kapital och röster. Stamaktien i sökbolaget föll 4,9 procent för dagen.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s