Kan köpa Biogens hemofili-del till rätt pris

Sobi.jpg (2)

Biogens planer om att särnotera hemofiliverksamheten är positivt för Sobi som får en mer dedikerad partner, enligt läkemedelsbolagets vd Geoffrey McDonough. I noterad miljö löper bolagen alltid en risk att köpas upp, och Sobi-vd:n avfärdar inte tanken på att Sobi köper upp sin partner.

Läkemedelsbolaget Sobis partner inom hemofiliområdet, Biogen, bekräftade i dag tidigare marknadsspekulationer att bolaget planerar att knoppa av hemofilidelen till ett eget bolag.
Sobi och Biogen samarbetar inom utveckling- och kommersialisering av Sobis läkemedel mot blödarsjuka, Alprolix och Eloctate, som i Europa marknadsförs som Elocta.

Hemofilidelen ska enligt Biogens planer bli ett självständigt och börsnoterat bolag.

”Vår expanderande hemofiliverksamhet fortsätter att utvecklas väldigt väl. Eloctate och Alprolix ger betydande fördelar för människor som lever med hemofili och fortsätter att ta
marknadsandelar” säger Biogens vd George Scangos, i ett pressmeddelande.

”Vi tror att det bästa sättet att realisera den fulla potentialen för detta växande och vitala affärsområde är att låta den operera på egen hand med en ledningsgrupp som är fokuserad på att leverera behandlingar till patienter med hemofili”, fortsatte han.

Sobis vd Geoffrey McDonough är väldigt positivt inställd till nyheten om att partnern Biogen planerar att knoppa av och särnotera sin hemofilidel. Han är heller inte särskilt förvånad utan anser att Biogen under det senaste året varit tydliga med att de vill fokusera på neurologi och ser att en avknoppning av hemofili-området är ett naturligt steg i den strategin.

”Effekten av det här är mycket positiv för oss. Samarbetet påverkas inte och som ett avknoppat bolag kommer det bli mer kontinuitet för oss. Ledningen i det nya bolaget kommer att komma från Biogen och fokus kommer att läggas helt på hemofili istället för att låta det styras från baksätet”, säger Geoffrey McDonough till SIX News.

Är ni oroliga för att det nya företaget kan köpas upp?

”Det som är intressant i det här är att bolaget, precis som vi, är uppköpbara. Men det kan hända vad som helst, det är inget som är nytt med det”, sade han och fortsatte:

”Vi är inte beroende av Biogen och står stabilt på egen hand”.

Är ni intresserade att köpa upp delen och har ni råd?

”Det beror på priset. Det som är intressant när man knoppar av delar är att man inte riktigt vet vad priset blir. Men vi, säkert som många andra, kommer att hålla ett öga på det här. Ingenting är omöjligt”, sade han.

Biogens amerikanska försäljning av Alprolix uppgick till 75 miljoner dollar och Eloctate för 108 miljoner dollar under det första kvartalet 2016.

Anna Sundström
anna.sundstrom@six-group.com
SIX News

One thought on “Kan köpa Biogens hemofili-del till rätt pris

  1. Ping: Sobis Alprolix kan få dansk konkurrens från 2017 | Six News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s