Freeports Tenke-affär långt under Lumis bokförda värden

TFM13-0537_R_hdrimage

Tenke Fungurume-gruvan i Kongo. Foto: Freeport-McMoRan

Samarbetspartnern Freeport-McMoRans föreslagna avyttring av majoritetsägandet i kongolesiska gruvan Tenke Fungurume samt Freeport Cobalt sker till implicita värderingar som är långt mycket lägre än de som Lundin Minings bokfört sina minoritetsandelar i samma verksamheter till.

Det visar en snabbgenomgång från SIX News strax efter att den stora gruvaffären presenterats på måndagen.

Differensen mellan vad Freeport maximalt får ut för sina 56-procentiga Tenke- och Freeport Cobalt-innehav och vad Lundin Mining bokfört sina 24-procentiga minoritetsposter till ser ut att röra sig om ungefär 9 kronor per Lundin Mining-aktie.

När det gäller den initialt neutrala kursreaktionen i Lundin Mining-aktien (nu ned cirka 5 procent) bör man dock beakta att börsen redan handlar bolaget till rabatt mot dess bokförda egenkapitalvärden. I ljuset av det visade sig exempelvis både Handelsbankens och SEB:s aktieanalytiker ha legat helrätt i sina tidigare bedömda värden på Tenke-tillgångarna.

Freeports Tenke-affär och implicit värdering av Lumis andelar

HANDELSBANKEN OCH SEB LÅG BÅDA HELRÄTT MED SINA SENASTE TENKE-VÄRDEN
I en analys från den 1 maj värderade Handelsbankens aktieanalytiker Lundin Minings andelar i Tenke plus Freeport Cobalt till totalt cirka 12,5 kronor per aktie, inräknat värdet av expansionsmöjligheter. Det vill säga precis understigande värdena i dagens meddelade affär.

SEB:s analytiker värderade i en analys från den 28 april samtidigt motsvarande andelar hos Lundin Mining till cirka 1.228 miljoner dollar (614 miljoner i värderingsmultipel på Tenkes intjäning, 574 miljoner för Tenkes framtida expansion samt 40 miljoner för Freeport Cobalt). Det summerar till ganska exakt 13,5 kronor per Lumi-aktie, alltså lika med den maximala betalningen i dagens affär.

KORT OM FREEPORTS TENKE-AVYTTRING
I Freeports affär är det kinesiska China Molybdenum som är köpare.

Lundin Mining har formellt rätt till förköp genom att matcha alla bud som läggs på Tenke. Gruvbolaget ges upp till 90 dagar på sig att svara från och med att ett bud läggs, enligt pressmeddelandet. Enligt kanadensiska tidningen The Globe and Mail har Lundin Minings vd Paul Conibear dock redan uppgett att gruvbolaget är nöjda med sitt nuvarande innehav i Tenke.

Vidare säljer Freeport McMoRan sitt kongolesiska prospekteringsprojekt Kisanfu till China Molybdenum för 50 miljoner dollar.

Johan Eklund
johan.eklund@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s