Storbolagen satte fart på Stockholmsbörsen

börsen 9 maj
Den starka utvecklingen på Stockholmsbörsen höll i sig ända till slutet av handelsdagen. Uppgången fick stöd av storbolagen i starka sektorer som hälsovård, finans och konsumentvaror medan råvarusektorn gick mot strömmen.

SIX Generalindex var vid stängning 1,2 procent högre vid 456 medan OMXS30 var 1,5 procent högre vid 1.328. Omsättningen uppgick till 14,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Råvarusektorn har tyngt Stockholmsbörsen såväl som de ledande börserna i Europa under dagen. Lägre råvarupriser efter svaga importsiffror från Kina samt negativ prisutveckling på råoljan pressade tillbaka bolag som Boliden, Lundin Petroleum och SSAB som var ned 4,2, 3,5 respektive 7,0 procent.

Bättre har det gått för konsumentvaror där börsens tungviktare H&M steg 2,8 procent utan några särskilda nyheter. I finanssektorn var de svenska storbankerna upp med: Nordea +2,0 procent, Handelsbanken +2,5 procent, Swedbank och SEB +1,6 respektive 1,8 procent.

Telekomleverantören Ericsson pressades upp 1,8 procent. Aktien fick köprekommendation i Dagens Industri.

Lundin Minings samarbetspartner Freeport-McMoRans föreslagna avyttring av majoritetsägandet i kongolesiska gruvan Tenke Fungurume samt Freeport Cobolt sker till implicita värderingar som är långt mycket lägre än Lundin Minings nuvarande bokförda värden på dess minoritetsandelar i samma verksamheter. Lundin Mining backade 5,7 procent.

Lucara steg +3,9 procent efter att ha sålt sin 813-karats diamant för 63 miljoner dollar. Priset är enligt diamantgruvbolaget det högsta försäljningspris som någonsin uppnåtts för en oslipad diamant.

Skatteverket kräver Investor på 240 miljoner kronor till följd av underkända avdrag i det onoterade innehavet Mölnlycke Health Care, enligt SVT. Investor har överklagat beslutet. Två storägare i Investor säger sig vara bekymrade över skatteupplägget, men marknaden verkar vara mindre oroad. Aktien var upp 1,9 procent.

Bilia köper Phillipe Edmond, en belgisk återförsäljare av BMW och Mini, för cirka 240 miljoner kronor. Cirka 60 miljoner betalas kontant och resterande i form av nyemitterade aktier i ett nytt ägarbolag för innehavet, Bilia Holding. Bilia får samtidigt en option om att köpa säljarens 34-procentiga ägande i Bilia Holding efter en femårsperiod. Aktien var ned 0,5 procent.

Bland dagens delårsrapportörer har spelutvecklaren G5 Entertainment redovisat fördubblad lönsamhet i senaste kvartalet. Aktien var upp med 9,5 procent.

Järnvägsunderhållsbolaget Railcare ökade omsättningen med en dryg fjärdedel samtidigt som rörelsemarginalen ökade något. Aktien var upp 6,3 procent.

Medicinteknikbolaget C-Rad nästan tredubblade kvartalsförlusten samtidigt som orderingången nära halverades och intäkterna steg något. Aktien var oförändrad.

Trention, tidigare Opcon, minskade förlusten under kvartalet. Bolaget meddelade också att de ökar sitt ägande och blir största ägare i Pilum. Vidare har Trentions dotterbolag Saxlund fått en order värd 28 miljoner kronor avseende en förgasningsanläggning. Medan Pilum steg 1,1 procent var Trention upp 10 procent.

Av dagens analyser framgår att Morgan Stanley höjer Hoist Finance till övervikt, från tidigare jämvikt, och höjer riktkursen. Hoist köprekommenderas även i veckans utgåva av tidningen Börsveckan. Aktien steg 4,9 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s