Hexagon rapportförlorare på något stigande Stockholmsbörs

OMX 20160510Kurserna på Stockholmsbörsen fortsatte upp för andra dagen i rad på tisdagen. Också i utlandet sågs stigande kurser på Wall Street och de större börserna i Europa.

SIX Generalindex var vid stängningen upp 0,2 procent till 457 och OMXS30-index steg 0,3 procent till 1.333. Omsättningen var 13,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Rapportperioden rullade i dag vidare med storbolaget Hexagon som tyngsta kort. Bolagets rapport var resultatmässigt ungefär i linje som förväntat men den organiska tillväxten på 2 procent var lägre än de 3,8 procent som marknaden hade räknat med, enligt Inquiry Financial. Hexagons vd Ola Rollén bedömer dock att den organiska tillväxten troligen har bottnat.

Senare under telefonkonferensen uppgav Ola Rollén också att bolaget är på väg att nå sitt marginalmål och att det kommer nås med hjälp av mix snarare än volym under 2016. Rörelsemarginalmålet för 2016 är 25 procent.

Hexagons aktie åkte jojo under dagen med både stor upp- som nedgång, för att sluta dagen 0,5 procent ned.

Byggbolaget Peabs kvartalsvinst på 146 miljoner före skatt var 22 procent sämre än förväntningarna, enligt Inquiry Financial. Den positiva punkten i rapporten var orderingången som stack ut på uppsidan. Aktien tappade 0,8 procent.

Nokia levererade ett något sämre justerat rörelseresultat än väntat. Samtidigt spås lägre intäkter för Networks under helåret 2016 jämfört med föregående år. Rörelsemarginalen väntas landa på 7 procent för helåret, vilket var lägre än förväntningarna som låg på en marginal om 9,4 procent. Marknaden sänkte aktien 7,5 procent.

Investmentbolaget Ratos redovisade ett nettoresultat på -40 miljoner kronor, vilket var en minskning jämfört med fjolårets resultat. Vidare har Ratos en oförändrad ”försiktigt positiv” syn på sina egna helårsutsikter. Aktien backade 3,4 procent.

Scandi Standard redovisade ett resultat för det första kvartalet som var nästintill oförändrat jämfört med motsvarande period föregående år. Aktien var upp 1,7 procent.

Biogaia, BTS Group och Moberg Pharma redovisade samtliga ett sämre resultat för det första kvartalet ställt mot samma period ifjol. Moberg Pharma och BTS tappade 6,7 respektive 7,0 procent, medan Biogaia klättrade 1,7 procent. Även Hifabs resultat minskade jämfört med föregående år vilket fick aktien att falla 7,0 procent.

Bahnhofs resultat före skatt landade på 23 miljoner kronor i första kvartalet. Upp från 18 miljoner i fjol. Vidare upprepade bolaget prognosen för helåret 2016 och spår fortsatt ett rörelseresultat på 95 miljoner kronor med en omsättning på 800 miljoner. Aktien stärktes 5,9 procent.

Fingerprint Cards sågs 3,8 procent högre. Bolaget har lanserat en ny biometrisk modullösning. Modulen är en inbyggd biometrisk fingeravtryckslösning – färdig att användas direkt vid leverans med en fingeravtryckssensor från FPC tillsammans med en biometrisk processor samt lagring av fingeravtryckstemplate, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

UBS har inlett bevakning av verkstadsbolaget Trelleborg med rekommendationen köp. Riktkursen sattes till 165 kronor. Aktien klättrade 0,7 procent.

På makroscenen minskade den tyska industriproduktionen med 1,3 procent i mars, jämfört med februari. Marknaden hade räknat med en nedgång på 0,2 procent mellan månaderna enligt Dow Jones Newswires. Handelsbalansöverskottet uppgick till 23,6 miljarder euro för mars, vilket var högre än väntade 20,5 miljarder.

Euroområdets finansministrar erbjöd under måndagen att ge skuldlättnader för Grekland i form av förlängda amorteringsfria perioder och återbetalningsfrister från och med 2018, mot villkoret att landet då har uppfyllt alla överenskomna reformvillkor.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       457   +0,2   -6,2
OMX Stockholm 30      1.333   +0,3   -7,9
SIX Return index       881   +0,2   -3,4
SIX Sverige cykliskt 15    414   +0,7   +2,5
SIX Sverige defensivt 15   503   -0,1   -4,9
SIX Volatilitetsindex    19,6   -5,2   +9,6

SIX Finans          634   +0,4   -8,8
SIX Hälsovård         384   -0,2   -8,1
SIX Industri         583   +0,4   -0,1
SIX IT            184   +0,3   -6,4
SIX Konsumentvaror     1.309   -0,4   -4,5
SIX Råvaror          297   +0,5   +1,3
SIX Telekommunikation     224   -0,2  -16,8
SIX Tjänster        1.245   +0,2   -9,8

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s