Storbanker och utdelningar tyngde Stockholmsbörsen

bors160511Stockholmsbörsen befann sig under nollstrecket genom onsdagshandeln. Svagaste segment var finans där flertalet svenska storbanker föll tillbaka. Därtill kom viss press från dragna utdelningar.

SIX Generalindex var vid stängning 0,4 procent lägre vid 455 medan OMXS30 var 0,5 procent lägre vid 1.326. För utdelningsjusterade SIXRX och SIX30RX såg nedgångarna mildare ut, på -0,2 procent respektive -0,3 procent för dagen.

Omsättningen uppgick till 14,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Bland de svenska storbankerna noterades svaga -1,0 till -1,5 procent för dagen i Handelsbanken, SEB och Swedbank. Nordea klarade sig däremot bättre på -0,3 procent.

Tillsammans med indextunga klädjätten H&M, på -1,7 procent, samt Investor, som föll 13,60 kronor då 10 kronor i utdelning dragits, stod storbankerna för större delen av dagens indexnedgång.

Industri, råvaror och IT tillhörde sektorerna som däremot steg för dagen. Sett till indexpåverkan kom mest stöd från verkstadskoncernen Atlas Copco, på +1,0 procent, samt biometribolaget Fingerprint Cards, +5,1 procent. Procentuellt sett var det starkaste storbolaget gruvbolaget Lundin Mining, som steg 6,7 procent i spåren av stigande metallpriser.

Bland dagens delårsrapportörer blev Mekonomen en resultatmässig besvikelse. Biltillbehörskedjans resultat före skatt blev nästan en femtedel lägre än väntat i kvartalet ställt mot Inquiry Financials analytikerkonsensus. Enligt Mekonomen var det den svenska delen av koncernen som gav störst negativ resultatpåverkan. Handelsbankens analytiker räknar med sänkta vinstprognoser för 2016 och Mekonomen-aktien tappade 7,6 procent.

Lundin Petroleums kvartalsresultat slog däremot marknadens förväntningar. Oljebolagets utvinningskostnader var rekordlåga under perioden och därtill höjdes processkapacitetsmålet för Johan Sverdrup-fältet. Aktien handlades upp 2,2 procent.

Teknikkonsulten Sweco minskade resultatet före skatt men det ökande justerade rörelseresultatet på ebita-nivå däremot högre än väntat kommenterade Handelsbankens analytiker. Handelsbanken ser nu behov av betydande prognoshöjningar i marknaden när det gäller Sweco. Aktien steg 2,1 procent.

B&B Tools meddelade i samband med sin rapport att man ska utvärdera möjligheten att dela upp teknikhandelskoncernen i två separata börsbolag med namnen ”Bergman & Beving” respektive ”Momentum Group”. Aktien stängde upp 1,5 procent.

Precise Biometrics rusade hela 43 procent då biometribolagets algoritm har integrerats i Fingerprint Cards modul på flera nya områden. Precise har gått svagt på börsen sedan Fingerprint Cards tidigare i våras meddelade att man framöver avser att själva ersätta Precise algoritm i sina smartphone-sensorer.

Softronic tappade mer än halva resultatet i första kvartalet. IT- och managementföretaget vittnar om avmattad efterfrågeökning och oförändrat stark konkurrens. Aktien föll 9,7 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s