Svag bruttomarginal pressar Mekonomen

mekonomen

Lägre bruttomarginal i Mekonomen Sweden tyngde resultatet för Mekonomen. Foto: Mekonomen

Mekonomens rörelseresultat kom in under förväntningarna i det första kvartalet och enligt bolaget är det i Mekonomen Sweden man har störst negativ påverkan på rörelseresultatet.

En av storbankerna spår att vinstprognosen för helåret kommer att sänkas och aktien backar nära 8 procent på Stockholmsbörsen under onsdagshandeln.

Mekonomen redovisar ett resultat före skatt på 110 miljoner kronor för det första kvartalet 2016, vilket var lägre än resultatet samma period i fjol som var 144 miljoner. Väntat resultat före skatt var 136 miljoner kronor enligt Inquiry Financials konsensus. Resultatet före skatt blev därmed 19 procent sämre än väntat.

Nettoomsättningen steg till 1.391 miljoner kronor vilket var bättre både ställt mot fjolåret och mot förväntningarna. De totala intäkterna ökade med 3 procent, trots en negativ påverkan av den tidiga påsken.

Bruttomarginalen uppgick till 54,2 procent, att jämföra med 55,5 procent samma period i fjol.

Enligt bolaget var lägre bruttomarginal i Mekonomen Sweden till stor del drivet av produktmix, som inte i tillräcklig omfattning kompenserats av ökad försäljning och där nya arbetssätt ännu inte givit full effekt på försäljningen. Införande av nytt butiksdatasystem har tagit mycket kraft i de butiker där systemet införts, heter det.

Den negativa produktmixeffekten är till stor del en säsongseffekt under det första kvartalet, enligt bolaget.

I Danmark har förlusten under det första kvartalet halverats jämfört med slutet av 2015 och bolaget har ett fortsatt fokus på att kostnadseffektivt driva ökad försäljning i Danmark. MECA:s exportaffär till Danmark har påverkat rörelseresultatet negativt med 5 miljoner
kronor.

”I Danmark har förlusten under det första kvartalet halverats jämfört med slutet av 2015 och vi har ett fortsatt fokus på att kostnadseffektivt driva ökad försäljning i Danmark”, skriver
bolaget.

MECA:s rörelseresultat under det första kvartalet, exklusive Danmark och den förvärvade verksamheten Opus Equipment, är i stort sett i nivå med föregående år, trots färre vardagar. Sørensen og Balchen har ett rörelseresultat som i lokal valuta är i nivå med föregående år. Mekonomen Norway har en lägre bruttomarginal på grund av konsumentkampanjer, vilka påverkat rörelseresultatet negativt, fortsätter bolaget.

Mekonomen ser fortsatt förutsättningar för en något starkare totalmarknad under 2016, primärt som en konsekvens av stark nybilsförsäljning de senaste åren. För Mekonomen Group ligger främst potentialen för en starkare marknad kopplad till en ökad bilpark för bilar 3 år och äldre.

Handelsbanken räknar med sänkta vinstprognoser för 2016. Det skriver banken i en analys efter rapporten.
Jonathan Axelsson
jonathan.axelsson@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s