Marknaden imponerades inte av Skanskas rapport

Skanskas försäljning av byggnaden Seaport i Boston bidrog till resultatet i första kvartalet. Bild från dagens presentationsmaterial. Källa: group.skanska.com

Skanskas försäljning av byggnaden Seaport i Boston bidrog till resultatet i första kvartalet. Foto: Skanska

Byggbolaget Skanska släppte under torsdagsmorgonen sin rapport för 2016 års första kvartal.

Såväl orderingång, intäkter och resultat kom in över förväntan vid jämförelsen med analytikernas förväntningar, enligt Inquiry Financials konsensus.

Men marknaden lät sig inte imponeras utan verkade ta fasta på att byggverksamheten tyngdes av ytterligare lönsamhetsproblem i USA.

Aktien var strax efter lunch ned 4,2 procent.

Både intäkter och rörelseresultat inom byggverksamheten minskade jämfört med i fjol och kom in lägre än konsensus. Rörelsemarginalen kom in vid 1,5 procent, att jämföra med fjolårsutfallet på 2,0 procent och förväntade 2,1 procent.

Lönsamheten påverkades av ytterligare designförändringskostnader i samma USA Civil-projekt som belastades med kostnadsökningar 2015.

”Anledningen är nya, ytterligare designförändringar av kunden där vi bokför den estimerade kostnaden för färdigställandet, men inga intäkter för ytterligare arbeten bokförs innan ett avtal är nått med kunden”, förklarade Karlström i rapporten.

Skanska fortsätter arbeta för att återställa lönsamheten men givet designförändringarnas omfattning kommer det att bli en långvarig process.  Karlström beskrev situationen i USA som ”utmanande”.

För att förbättra lönsamheten och den operationella effektiviteten implementerar Skanska nu ett nytt affärssystem i USA Civil vilket inledningsvis kommer öka omkostnaderna de kommande åren, uppgav bolaget vidare.

De positiva bidragen i kvartalet kom från kommersiell fastighetsutveckling, där man bokade en stor försäljning av ett projekt i Boston under kvartalet, samt från bostadsutveckling, där marknaden i Sverige utvecklades fortsatt starkt.

Utsikterna för de kommande 12 månaderna var i stort sett oförändrade jämfört med det som sades i rapporten för det fjärde kvartalet 2015. Skanska meddelade förbättrade utsikter för kommersiellt byggande i Norge samt uppgav att den norska marknaden för bostadsutveckling var stabil. Tidigare formulering var: ”relativt stabil”.

Kring framtiden bjöd vd Karlström också på kommentarer om Laguardia-projektet, där ett konsortium under ledning av bland annat Skanska ska bygga en ny terminal vid Laguardia-flygplatsen i New York.

”Vi håller på att förhandla om det sista i finansieringspaketet. När det är klart kommer vi att kunna boka åtminstone 2,5 miljarder dollar i orderingång inom Byggverksamheten vilket kommer att fördelas mellan USA Building och USA Construction”, sade Johan Karlström
under telefonkonferensen.

Det totala kontraktsvärdet för Laguardia har uppskattats till 3,6 miljarder dollar och Skanska har en kontraktsandel om 70 procent.

Louise Thorslund
louise.thorslund@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s