Nibe kom med rapport och storförvärv

Gerteric_High_2013_P

Vd Gerteric Lindquist.

Värmeteknikbolaget Nibe Industrier har under morgonen släppt siffror för det första kvartalet och meddelade därtill om ett rejält förvärv i USA. Aktien reagerade positivt på börsen.

Resultatmässigt var det första kvartalet ungefär i linje med förväntningarna. Vinsten före skatt kom in på 268 miljoner kronor, vilket var 1 procent bättre än förväntningarna som låg vid 265 miljoner, enligt Inquiry Financial.  Rörelseresultatet blev 298 miljoner vilket gav en marginal på 9,8 procent, där väntat var 280 miljoner och 9,1 procent. Divisionsmässigt var marginalerna i Element och Stoves bättre än väntat, medan den största divisionen Energy Systems levererade i linje med analytikernas prognoser.

Nibe upprepade också budskapet från föregående rapport om en försiktigt positiv syn på helåret 2016.

”Tonen i kommentarerna om framtidsutsikterna är relativt positiv. Bland annat har den tyska värmepumpsmarknaden börjat växa igen. Vi räknar med vinstprognoshöjningar efter rapporten”, kommenterade Handelsbanken efter rapporten.

En halvtimme efter Nibes rapport meddelade bolaget ett storförvärv i USA, där värmeteknikbolaget köper klimatkontrollverksamheten från LSB Industries för 364 miljoner dollar. Verksamheten omsatte förra året 274 miljoner dollar med ett ebitda-resultat på 25  miljoner dollar och ett rörelseresultat på 20 miljoner. I slutet av 2015 hade den förvärvade verksamheten 1.259 anställda.

Förvärvet finansieras med befintliga kreditfaciliteter och Nibe kommer även att genomföra en  företrädesemission på 3,0 miljarder kronor efter affären har slutförts.

”Den här affären bidrar till att ytterligare stärka Nibes ställning på marknaden som en av de globalt ledande aktörerna inom hållbara energilösningar och energieffektiv inomhuskomfort. Efter de senaste årens framgångsrika expansion av verksamheterna inom affärsområdena Element och Climate Solutions i USA är förvärvet av CCG ett logiskt
steg för oss att ytterligare utöka vår närvaro”, kommenterade Nibes vd Gerteric Lindquist.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s