Svängig torsdagsbörs med svaghet mot slutet

Utvecklingen på Stockholmsbörsen svängde rejält under torsdagssessionen med svag tendens under slutet av handeln.

Dagen inleddes med nedställ i spåren av nedgångar på Wall Street, för att därefter successivt stärkas till plus vid lunchtid. Men glädjen blev relativt kortvarig då börsen återigen tappade under eftermiddagen. Också bland de europeiska storbörserna sågs en liknande utveckling. Sektormässigt var finans och råvaror dagens sämsta sektorer.

Rapporterna fortsatte att trilla in och tyngsta bolag i dag var byggjätten Skanska som rapporterade om lönsamhetsproblem i USA.

SIX Generalindex var vid stängningen ned med 0,8 procent till 451 och OMXS30-index sjönk 1,0 procent till 1.312. Omsättningen var 15,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

OMXS30 2016-05-12

Graf: SIX Edge

Skanskas resultat efter finansnetto under det första kvartalet var 17 procent över förväntningarna. Bolaget noterade dock lönsamhetsproblem i USA vilket tyngde byggverksamheten. Byggmarginalen landade på 1,5 procent, vilket var klart under förväntningarna vid 2,1 procent enligt Inquiry Financials konsensus. Investerarna tycktes välja att fokusera på det negativa i rapporten och handlade ned aktien 3,4 procent.

Värmepumpsbolaget Nibe redovisade sämre omsättning men högre resultat efter finansnetto än väntat. Bolaget är ”försiktigt positiva” till helåret 2016.

Dessutom meddelade Nibe att de förvärvar amerikanska Climate Control Group från LSB Industries för 364 miljoner dollar. Bolaget omsatte 275 miljoner dollar under 2015. Förvärvet finansieras med befintliga kreditfaciliteter samt genom en företrädesemission på 3,0 miljarder kronor efter affären har slutförts. Aktien klättrade 3,4 procent.

En av dagens större vinnare var Precise Biometrics. Aktien avancerade 17 procent till 3,45 kronor som tredje mest omsatta aktie. Därmed fortsatte den starka uppgången från gårdagen då bolaget tillkännagav att deras algoritm finns med i biometrikollegan Fingerprint Cards modul för flera nya områden samt inom sakernas internet. Fingerprint noterade som dagens näst mest omsatta bolag en mer sparsam uppgång på 1,2 procent.

De indextunga bankerna utvecklades svagt under dagen med Handelsbanken och Swedbank ned med 2,1 respektive 2,0 procent.

Elekta avancerade 0,3 procent efter att ha fått en order från NHS Supply Chain värd 21,5 miljoner pund.

Carl Bennet-ägda Lifco presenterade ett stabilt resultat där den organiska tillväxten under kvartalet vände till positiva siffror vid en uppgång på 8,9 procent. Aktien belönades med en uppgång på 3,4 procent.

Bostadsutvecklaren Besqab redovisade en kraftig vinstökning jämfört med i fjol. Resultatet efter skatt landade på 113 miljoner kronor, att jämföra med 39 miljoner ifjol. Aktien stärktes 0,3 procent.

Hotellbolaget Scandic redovisade ett sämre justerat ebitda-resultat än väntat. Resultatet pressades av den för året tidiga påsken som i år inföll under det första kvartalet Aktien var ned 0,8 procent.

Omsorgsbolaget Attendos nettoresultat för det första kvartalet landade på 128 miljoner kronor. Utfallet var i linje med marknadens förväntningar som låg på just 128 miljoner. Omsättningen inkom däremot precis under förväntningarna. Aktien var ned 0,6 procent.

Besiktningsbolaget Opus tappade 4,4 procent efter att ha redovisat minskad vinst per aktie för det första kvartalet ställt mot samma period ifjol. Bolaget spår att intäkter från satsningarna i Chile och Pakistan kan komma under sommaren.

Intellecta, Storytel och Karo Pharma steg kraftig efter sina respektive delår som samtliga uppvisade ökad vinst jämfört med motsvarande kvartal ifjol. Aktierna avancerade 6,0, 9,4 respektive 6,0 procent.

Andra rapportbolag som rörde sig var CTT Systems och Boule, som steg 9,8 respektive 12,0 procent. CTT meddelade en ny utdelningspolicy där 50-70 procent av nettovinsten ska delas ut, att jämföra med tidigare 20-40 procent.

Nordic Mines var en stor förlorare efter dagens rapport som visade på fortsatt röda siffror. Gruvaktien rasade 24 procent.

Wilson Therapeutics gjorde entré på börsen och slutade dagen på introduktionskursen 49 kronor. Prisintervallet för aktien i erbjudandet låg från 47 till 59 kronor per aktie.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       451   -0,8   -7,3
OMX Stockholm 30       1312   -1,0   -9,3
SIX Return index       872   -0,8   -4,4
SIX Sverige cykliskt 15    414   -0,9   +2,5
SIX Sverige defensivt 15   499   -0,6   -5,8
SIX Volatilitetsindex    20,5   +3,3  +14,9

SIX Finans          620   -1,1  -10,8
SIX Hälsovård         380   -0,9   -8,9
SIX Industri         581   -0,8   -0,5
SIX IT            185   -0,4   -6,0
SIX Konsumentvaror      1290   -0,5   -5,9
SIX Råvaror          297   -1,1   +1,4
SIX Telekommunikation     221   -0,7  -17,7
SIX Tjänster         1227   -0,8  -11,1

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s