Valutadopad veckoavslutning på stark USA-data

OMXS30 13.05.2016

En stark eftermiddagsavslutning på Stockholmsbörsens fredagshandel bidrog till att hålla den utdelningsjusterade indexutvecklingen nära oförändrad för den gångna veckan. Fredagens verkliga lyft kom när bättre än väntade amerikanska makroutfall gradvis försvagade kronans kurs med över en procent mot dollarn.

SIX Generalindex var vid stängning 0,9 procent högre vid 455 medan OMXS30 var 0,8 procent högre vid 1.323. Omsättningen uppgick till 13,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Bland eftermiddagens amerikanska makrobesked inkom konsumentförtroendeindexet från University of Michigan på nivån 95,8 för maj, en förbättring från definitiva 89,0 i april och klart över analytikerförväntningarna vid 90,0.

Därtill steg USA:s detaljhandelsomsättning med 1,3 procent mellan mars och april, bättre än analytikernas förväntade månadstakt om +0,8 procent.

Millicom lyfte 6,9 procent på medieuppgifter om att tillväxtmarknadsoperatören anlitat Lazard som finansiell rådgivare inför avyttringar av större delen av dess afrikanska verksamhet. Millicoms kommunikationsdirektör Tabitha Aldrich-Smith ville inte
kommentera uppgifterna för SIX på fredagen.

Kvar i Kinneviksfären steg operatörskollegan Tele2 1,9 procent medan branschjätten Telias utveckling på +0,9 procent för dagen var ungefär som index.

Indextunga H&M, +1,0 procent, samt Ericsson, +2,0 procent, toppade dagens omsättningslista samt bidrog mest till indexuppgångarna.

CLX Communications rusade 16 procent och blev därmed dagens starkaste aktie på Stockholmsbörsen procentuellt sett.

CLX utfall i det brutna tredje kvartalet var något bättre än samma period i fjol men framförallt meddelade bolaget det relativt stora förvärvet av Mblox, för motsvarande 954 miljoner kronor. CLX beräknar den initiala förvärvsmultipeln till EV/ebitda på 16,9x. Inräknat CLX tänkta samordningsvinster mellan bolagen menar dock CLX att förvärvsmultipeln snarare handlar om EV/ebitda 6,9x.

Svagaste aktie för dagen var samtidigt Anoto, vars omsättning i första kvartalet i princip stod och stampade samtidigt som man utökade sina förluster. Därtill medgav teknikbolaget att man nu inte längre har tillräckligt med rörelsekapital för att täcka sitt behov under de kommande tolv månaderna och att man därför tagit ett kreditlöfte om
bryggfinansiering från en svensk bank. Anoto tappade 14 procent.

MSCI meddelade indexförändringar som träder i kraft efter stängning den 31 maj. Större kortsiktiga effekter fick bland annat den planerade nedflyttningen av Medivir, -3,4 procent, från Small till Micro Cap Sweden samt tillägget av D Carnegie, +4,5 procent, till Small Cap Sweden.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s