Goldman Sachs oljeprognos gladde börsen

Stockholmsbörsen steg en hel del under måttlig omsättning på veckans första handelsdag. Aktiviteten påverkades av att flera utländska marknader var stängda på grund av Annandag pingst. Att brentoljan närmade sig 50 dollar per fat bidrog till det goda börshumöret.

SIX Generalindex var vid stängningen 0,7 procent högre vid 459 medan OMXS30 var 1,0 procent högre vid 1.336.


Capture

”Det är en känslig marknad just nu. I maj brukar börsen börja falla. Sedan har vi de geopolitiska riskerna. Det är inte jättebilligt just nu, så lite avvaktande kan man vara”, säger Dagens Industri börskrönikör, Ulf Peterson, i Di Börsmorgon.

Klädkedjan H&M:s totala försäljning ökade med 5 procent under april, jämfört med samma månad föregående år. Förväntningarna låg vid en total försäljningsökning om 8,9 procent, enligt en enkät från Inquiry Financial.

”Det är en klar besvikelse. Butiksbeståndet är nästan 12 procent högre än föregående år och vi bedömer att det även fanns en viss positiv kalendereffekt. Det är tredje månaden i rad som vi får en klart lägre försäljningssiffra från H&M jämfört med konsensusförväntningarna”, säger SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall till Di Börsmorgon. H&M gick sämre än index och var upp med endast 0,3 procent.

Lexington rasade 10 procent efter att bolaget vänt till förlust i det första kvartalet. Negativa valutaeffekter och högre kostnader tyngde bolaget. Bolaget ser dollareffekten klinga av under andra halvåret.

I klädsektorn tappade även KappAhl 1,6 procent och MQ 0,5 procent. Bättre gick det för råvarubolagen i spåren av högre oljepriser, stabila basmetaller och en fortsatt stark dollar.

Goldman Sachs har höjt sin prognos för oljepriset under andra kvartalet i år med bakgrund av produktionsstörningar och robust efterfrågan. Investmentbanken räknar nu med att WTI-oljepriset handlas till 45 dollar per fat under det andra kvartalet, vilket kan jämföras med den tidigare prognosen från mars på 35 dollar per fat.

I oljebranschen klättrade Lundin Petroleum 3,4 procent och Enquest 4 procent. Bland gruvbolagen ökade Boliden 3,5 procent och Lundin Mining 4,3 procent.

Stålpriserna har klättrat rejält den senaste månaden och flera av standardsorterna noteras på årshögsta. På insatssidan har skrotpriserna också stigit rejält senaste tiden, medan järnmalmspriset ligger kvar ungefär på samma nivå som för en månad sedan, visar en genomgång av statistik från The Steel Index, TSI. SSAB stärktes 4,7 procent.

I rekommendationssvängen märktes att SEB höjt riktkursen för Oriflame till 185 kronor från 150 med upprepad köprekommendation. Aktien tog sig upp 0,3 procent till 173 kronor.

ABG Sundal Collier höjer rekommendationen för verkstadsgruppen Atlas Copco till köp, från tidigare behåll. Riktkursen dras samtidigt upp till 230 kronor, från tidigare 205 kronor. Aktien accelererade 2,5 procent till 210,60 kronor.

Analystidningen Stockpicker upprepar sin köprekommendation för Fingerprint Cards och även riktkursen på 600 kronor är densamma som förut. Tidningen räknar än så länge inte med något uppköpsscenario för bolaget men ser ett fortsatt köpläge i aktien då bolaget, baserat på Stockpickers prognos för innevarande år, handlas till ett p/e-tal på cirka 13. Aktien stärktes 4,3 procent till 547 kronor. I biometrisektorn pressades även Precise upp 3,1 procent.

Handelsbanken uppger att MRI-styrd strålbehandling, ett område där medicinteknikbolaget Elekta utvecklar sitt Atlantic-system, låg i fokus under den europeiska strålbehandlingskongressen Estro. framgår det av en analys daterad den 12 maj. Aktien adderade 1,6 procent.

SIX News
red@six.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s