Börsen återhämtade sig från sidledes handel

OMXS30 18.05.2016

Stockholmsbörsen stärktes framåt slutet och stängde med högre kurser, efter att ha inlett nedåt för att sedan handlas sidledes under stora delar av onsdagen. Oriflame och Starbreeze stod som rapportvinnare. Nu riktas blickarna emot kvällens Fed-protokoll.

SIX Generalindex var vid stängning 0,4 procent högre vid 460 medan OMXS30 var 0,7 procent högre vid 1.341. Omsättningen uppgick till 14 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Bland storbolagen som hjälpte till att lyfta index till den högre stängningsnivån syntes H&M, upp 1,2 procent, SEB, upp 1,7 procent samt Nordea, upp 1,0 procent.

Marknaderna väntar med spänning på kvällens publicering av protokollet från amerikanska centralbanken Federal Reservers senaste möte. Detta inte minst sedan flera ledamöter – bland annat Williams, Lockhart och Kaplan – uttryckt sig hökaktigt under gårdagen samtidigt som inflationsstatistiken i stort sett prickat förväntningarna.

På svenskt börsgolv stod Oriflame och Starbreeze som vinnare efter sina rapportsläpp.

Oriflames rapport var i princip i linje med förväntningarna, men försäljningen överraskade till det positiva, särskilt i Ryssland. Att försäljningen hittills ökat med 17 procent i det andra kvartalet var betydligt bättre än väntat, skrev Handelsbanken i ett morgonbrev. Kosmetikabolagets aktie höjdes 7,7 procent

Spelutvecklaren Starbreeze rapporterade lägre försäljning och en större förlust i det första kvartalet. Bolaget ökade både kostnaderna och aktiveringarna på grund av högre aktivitet i bolagets spelutvecklingsprojekt. Även StarVR bidrog till aktiveringarna. Marknaden gillade den offensiva tonen i rapporten och höjde aktien 4,9 procent.

Bland övriga rapportbolag noterades fastighetsbolaget Stendörren vid -5,0 procent och kuvertföretaget Bong vid +1,8 procent.

Nokia har tecknat ett licensavtal för varumärket Nokia till HDM, en av köparna av feature-telefonverksamheten från Microsoft. Avtalet ger HDM rätten att utveckla telefoner och surfplattor under varumärket Nokia. Aktien var upp 3,0 procent. Sektorkollegan Ericsson steg 1,1 procent.

Volvo backade 1,5 procent. UBS sänkte sin rekommendation till neutral från tidigare köp. Strukturell marginalpress från kinesiska aktörer inom anläggningsmaskiner tillsammans med tappad lastbilsfart i Europa och matt återhämtning i Nordamerika har fått banken att byta fot.

Fortsatt på rekommendationsfronten drog DNB ned Electrolux till sälj från behåll. Aktien tappade 0,7 procent.

Bland tidningarna rekommenderade Affärsvärlden sina läsare att köpa Midsona medan Svenska Dagbladet rekommenderade sina att köpa Biogaia. Aktierna avancerade 4,4 respektive 9,4 procent.

Spelbolaget Betsson bekräftade för SIX att utländska spelbolagsappar, som Betssons, i Apples operativsystem IOS tagits bort för holländska kunder.

”Vi tror att det kommer påverka kortsiktigt men inte långsiktigt”, sade Betssons finanschef Fredrik Rüden till SIX News. Aktien tappade 1,3 procent. Sektorkollegan Unibet var ned 2,2 procent.

Medicinteknikbolaget Biotages styrelseledamot Anders Walldov har sålt 9 miljoner aktier privat och via bolag för 28,50 kronor. Aktien tappade 4,7 procent och stängde vid 28,20 kronor.

Bravidas storägare Bain Capital sålde 22 miljoner aktier, mer än de 20 miljoner som det var tänkt från början, för 51,50 kronor i en placering. Bravida backade 1,9 procent till 52,75 kronor under hög omsättning.

Moberg Pharma steg 3,2 procent sedan MOB-015 fått patent på flera marknader.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s