USA-ränteångest skrämde ned aktiemarknaden

Capture

Stockholmsbörsen letade sig under torsdagen nedåt på bred front. Investerarna smälte Fed-protokollet från det senaste räntemötet som hade en hökaktig ton. Nedgången anfördes av H&M, som missgynnas av den senaste tidens dollarförstärkning. Även index på de ledande Europabörserna pekade nedåt.

SIX Generalindex var vid stängning 1,2 procent lägre vid 454 och OMXS30 var 1,4 procent lägre vid 1.322. Omsättningen uppgick till 13,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Protokollet från Federal Reserves senaste penningpolitiska möte i april bedömdes ha en hökaktig ton och amerikanska styrränteterminer har därefter ökat den implicita sannolikheten till 34 procent för en amerikansk styrräntehöjning redan vid juni-mötet.

”I protokollet från mötet i april öppnade FOMC upp för en räntehöjning i juni. Inför beskedet bedömde marknaden sannolikheten till nära noll att räntan kommer att höjas i juni. Den nya signalen ändrade det, även om de finansiella marknaderna sannolikt kommer att behöva mer information innan de till fullo prisar in en ränteändring i juni”, sammanfattade Handelsbankens Petter Lundvik.

Dagens mest omsatta aktie var H&M som backade 3,4 procent till 255,80 kronor. JP Morgan har sänkt riktkursen för H&M till 230 kronor, från tidigare 250 kronor. Rekommendationen är fortsatt undervikt. Dollarstärkningen efter Fed-protokollet påverkar klädbolaget negativt i det korta loppet i och med att man har större andel kostnader, främst inköp, i dollar än vad man har intäkter. H&M handlas nu på de lägsta nivåerna sedan hösten 2013.

SCA höll kapitalmarknadsdag i Stockholm. Pappers- och hygienföretaget spår en årlig marknadstillväxt på cirka 1 till 2 procent på de mogna marknaderna under perioden 2015 till 2020. På tillväxtmarknaderna förväntas en årlig marknadstillväxt på cirka 5 till 7 procent fram till 2020. Aktien dalade ned 1,1 procent.

Bland dagens något mindre rapportbolag lyfte Sensys Gatso 6,1 procent. Marknaden gillade att intäkterna ökade kraftigt. Samtidigt var kvartalsresultatet oförändrat justerat för vad bolaget anser är engångsposter och vändes till förlust på rapporterad nivå. Kvartalets orderingång föll.

East Capital Explorers substansvärde steg marginellt, från 82 kronor per aktie vid årsskiftet till 83 kronor per aktie vid slutet av mars. Det östeuropainriktade investeringsbolaget avser nu dock att från och med i morgon, fredag, återköpa aktier så länge substansrabatten är över 20 procent, vilket räknat från 83 kronor innebär kurser understigande 66,40 kronor. Aktien steg 2,0 procent till 64,25 kronor.

Black Earth Farming sålde mer spannmål till högre priser i det första kvartalet, men rapporterade ändå en nästan lika stor rörelseförlust. Jordbruksaktien tappade 3,1 procent.

NCC meddelade att Bonava, dess avknoppning inom bostadsbyggnation, kommer att noteras på Stockholmsbörsen den 9 juni. Dessförinnan presenterar Bonava sig på en kapitalmarknadsdag den 31 maj. Därutöver har NCC tecknat ramavtal om renovering av miljonprogrammet i Fittja till ett värde av 1 miljard kronor. NCC-aktien klarade sig bättre än index men var ändå ned 0,3 procent.

NGS Group steg 3,7 procent efter att bemanningsbolaget bekräftat att listbyte från NGM till Stockholmsbörsen har spikats till den 27 maj.

Aktiespararen har utfärdat köprekommendationer för Coor, Diös, Kabe och Opus Group. Coor belönades med en uppgång på 0,3 procent. Diös stärktes 0,4 procent och Kabe rullade upp 1,4 procent. Opus Group steg 1,5 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s