Sobis Alprolix kan få dansk konkurrens från 2017

novo

Novo Nordisk han ansökt om marknadsgodkännande i USA och EU för sitt läkemedel mot blödarsjuka. Konkurrenten, svenska Sobi, har fock försprång på båda marknaderna. Foto: Novo Nordisk

Det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk lämnade i veckan in en registreringsansökan till amerikanska läkemedelsverket FDA för bolagets läkemedelskandidat N9GP mot blödarsjukdomen hemofili B. Sedan januari ligger en registreringsansökan inne även hos det europeiska läkemedelsverket. Om läkemedlet godkänns av respektive myndighet kommer Novo Nordisk konkurrera med svenska Sobi på både den amerikanska och europeiska marknaden med start från 2017.

Sobis läkemedel Alprolix marknadsförs i USA av partnern Biogen sedan i maj 2014 och den 13 maj i år fick läkemedlet marknadsgodkännande av EU-kommissionen. Oskar Bosson, IR-ansvarig på Sobi, säger till SIX News att det är svårt att spekulera i hur Novos eventuella intåg på hemofili-marknaden kommer att påverka Sobis försäljning av Alprolix, men påpekar att Sobi har försprång på bägge marknaderna.

”Det är omöjligt för oss att i dagsläget kommentera hur detta eventuellt kommer påverka lanseringen av Alprolix eftersom vi redan har fått godkänt med bibehållen särläkemedelsstatus och Novo Nordisk fortfarande väntar på godkännande”, säger han.

Novo Nordisk räknar med att besked från myndigheterna kommer i enlighet med respektive myndighets generella tidsramar. I EU tar det omkring sju månader för att den rådgivande kommittén ska ge besked och därefter omkring två månader till slutgiltigt beslut från EU-kommissionen. Det amerikanska läkemedelsverket FDA lämnar generellt besked efter tio månader.

SVÅRT ATT JÄMFÖRA
Sobis och Novo Nordisk läkemedel riktar sig båda mot blödarsjukdomen hemofili B, för behandling av patienter med svår eller medelsvår sjukdom och är båda långtidsverkande jämfört med dagens standardbehandling.

Novo Nordisk preparat är baserad på en annan teknik än Alprolix, som baseras på FC-fusions-teknik, enligt Bosson, och administreringen av läkemedlena liksom effekten är liknande. Han åtalar dock att det är vanskligt att jämföra effekterna, olika forskningsstudier och resultat
eftersom att inga head-to-head-studier har gjorts mellan de två behandlingarna.

”Vi tror att Alprolix fyller ett stort behov bland nuvarande behandlingsmöjligheter för hemofili B och ser fram emot vår nära förestående lansering”, kommenterar Bosson.

Även Novo Nordisk talesperson påtalar svårigheterna att jämföra preparaten då jämförelsestudier saknas. Kristine Kruse Zeij, presskontakt på Novo Nordisk, lyfter för Novo Nordisk del fram fördelen i enkelheten av veckovis dosering till skillnad från Alprolix
som ges var tionde dag.

Sydbanks analytiker Søren Løntoft Hansen spår enligt Ritzau att Novo Nordisk läkemedel på sikt kommer att kunna omsätta omkring en halv miljard danska kronor, men att det kommer att ta tid. Marknaden uppgår för närvarande till 6-7 miljarder kronor och ett skifte från traditionella preparat till de nya långtidsverkande alternativen pågår just nu.

Analytikern uppger vidare att Novo Nordisk läkemedel har ”ganska goda data” när han talar om konkurrenten Alprolix.

NOVO NORDISK SPANAR FÖRVÄRV INOM HEMOFILI
Det finns förutom Sobi, Biogen och Novo Nordisk flera läkemedelsbolag som utvecklar behandlingar mot den sällsynta blödarsjukdomen, bland annat Bayer, Baxalta och CSL Behring.

Konkurrensen på hemofilimarknaden kan pressa Novo Nordisk vars forskningsområde bioläkemedel, där bland annat blödarsjukeprojekten ingår, står för nästan en fjärdedel av intäkterna. I en intervju med Jyllands-Posten uppger Novo Nordisk-chefen Lars Rebien Sørensen att bolaget inte har för avsikt att göra sig av med bioläkemedelsenheten utan snarare ser sig om efter eventuella förvärv inom området.

Till tidningen säger han att det inte är omöjligt att bolaget försöker köpa upp någon teknik som kan stärka portföljen.

Biogen meddelade i början av maj i år planer på att knoppa av hemofilidelen till ett eget bolag.

LÄS OCKSÅ:

Kan köpa Biogens hemofili-del till rätt pris

Sobi.jpg (2)Biogens planer om att särnotera hemofiliverksamheten är positivt för Sobi som får en mer dedikerad partner, enligt läkemedelsbolagets vd Geoffrey McDonough. I noterad miljö löper bolagen alltid en risk att köpas upp, och Sobi-vd:n avfärdar inte tanken på att Sobi köper upp sin partner.

 

”Alltid till salu, men inget vi strävar efter”

Geoffrey_SObi

 

Anna Sundström
anna.sundstrom@six-group.se
SIX News

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s