Stängning kring dagshögsta med banker i täten

börsen24majStockholmsbörsen avslutade tisdagshandeln nära dagshögsta efter att en positiv börsstart i USA eldat på risksentimentet under eftermiddagen. Sektormässigt var det bankerna som tog täten i dagens börsuppgång.

I omsättningstoppen för dagen noterades viss nedgång i Axfood, efter en aktieförsäljning av storägaren Reitangruppen, samt i Sandvik, som höll kapitalmarknadsdag.

SIX Generalindex var vid stängning 1,0 procent högre vid 465 medan OMXS30 var 1,4 procent högre vid 1.357. Omsättningen uppgick till 16,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger
omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Sandvik anordnade kapitalmarknadsdag i Sandviken under tisdagen. När bolaget presenterade nya finansiella mål studsade aktien först upp, för att sedan försvagas till en stängning på -1,5 procent när bolagsledningen fått resonera mer kring läget.

Bland de nya Sandvik-målen, som gäller fram till år 2018, vill bolaget växa sitt rörelseresultat med minst +7 procent per år och till skillnad från analytikerestimat så är detta mål enligt finanschefen Tomas Eliasson rensat för valuta- eller metallpriseffekter.

Strategiskt vill Sandvik gå från centralisering mot decentraliserade enheter med eget resultatansvar:

”Jag tror väldigt mycket på den här entreprenöriella drivkraften. Jag kan bara gå till hur jag själv fungerar. Det värsta jag vet är när min ordförande talar om för mig vad jag ska göra. Jag vill bestämma vad vi ska göra för att uppnå det här. Och på samma sätt fungerar de här produktområdescheferna. Men man får bara bestämma så länge man levererar sina siffror. Gör man inte det kommer man att bli förflyttad eller så kommer någon att ta beslut över huvudet på en”, kommenterade vd Björn Rosengren för SIX News.

Därtill vill Sandvik stärka balansräkningen för att kunna förvärva mer i framtiden:

”Vi är fortfarande ratade BBB, med negativa utsikter, så det är ett okej industribolag balansräkningsmässigt. Men vill vi köpa många bolag blir det tuffare framöver. När vi kommer in från stabilitet och lönsamhet, ja då vill vi växa både organiskt och via förvärv. Jag räknar med att alla våra produktområden har långa listor på möjliga förvärv”, säger Rosengren till SIX News.

Dagligvaruhandlaren Axfoods norska storägare Reitangruppen har sålt 14 miljoner aktier, mer än halva sitt ägande, för 138 kronor styck. Efter transaktionen minskar Reitangruppens ägande till 5,6 procent av rösterna och kapitalet i Axfood. Axfood handlades ned 1,7 procent till 145 kronor.

SSAB presenterade villkoren för sin miljardemission. Åtta befintliga aktier ges rätten att teckna sju nya aktier till teckningskursen 10,50 kronor per aktie. Stålbolagets två största ägare, Industrivärden och Solidium, som tillsammans äger 28,7 procent av kapitalet och 29,3 procent av rösterna, har förbundit sig att teckna sig för sina andelar. SSAB:s A-aktie syntes 0,4 procent lägre till kursen 29,75 kronor.

Vid DI:s bankseminarium i dag fastställde Swedbanks nye ordförande, ex-finansmarknadsministern Peter Norman, att storbanken mår bra och är Sveriges bäst kapitaliserade bank. Swedbank steg 2,6 procent och de övriga svenska storbankerna Nordea, SHB och SEB var också starka på +1,9 till +2,8 procent för dagen.

Gruvbolaget Boliden, +1,6 procent, meddelade på morgonen att de refinansierar sig. Nya kreditavtal för totalt 1.390 miljoner euro har tecknats.

Hotellfastighetsbolaget Pandox, -0,1 procent, meddelade oförändrade finansiella mål samt 2016-strategi från dagens kapitalmarknadsdag i Bryssel.

Byggbolaget NCC, +1,8 procent, tar hem byggandet av Centralen-etappen inom det göteborgska trafikprojektet Västlänken. Etappens budget från Trafikverket är cirka 3 miljarder kronor.

Nordea har dragit ned rekommendationen för Melker Schörling till sälj, från tidigare behåll. Investmentbolagets aktiekurs tappade 11,50 kronor, motsvarande 2,1 procent, där endast 3,10 kronor kunde förklaras av dagens dragna utdelning.

Index                      Senast  I dag %   I år %

SIX Generalindex              465     +1,0     -4,5
OMX Stockholm 30             1357     +1,4     -6,2
SIX Return index              900     +1,0     -1,3
SIX Sverige cykliskt 15       429     +0,9     +6,2
SIX Sverige defensivt 15      518     +0,9     -2,0
SIX Volatilitetsindex        20,5     +7,0    +14,9

SIX Finans                    644     +1,4     -7,3
SIX Hälsovård                 399     +0,6     -4,4
SIX Industri                  599     +0,4     +2,7
SIX IT                        193     +0,8     -1,8
SIX Konsumentvaror           1299     +1,4     -5,2
SIX Råvaror                   308     +1,0     +5,3
SIX Telekommunikation         230     +0,3    -14,6
SIX Tjänster                 1256     +0,2     -9,0

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s