Banker ledde uppgång på Stockholmsbörsen

sthlm160525

Stockholmsbörsen utvecklades i positiv riktning under onsdagshandeln med stöd från uppgångar i de svenska storbankerna. Konsumentvaror, med indextunga H&M, gick mot strömmen.

SIX Generalindex var vid stängning 0,6 procent högre vid 468 medan OMXS30 var 0,7 procent högre vid 1.367. Omsättningen uppgick till 13,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Sent på tisdagskvällen kom beskedet att Euroländerna och IMF i princip var överens om utbetalningar på 10,3 miljarder euro till Grekland. Efter förhandlingar hade de också nått samsyn kring framtida skuldlättnader för landet. Nyheten gav stöd åt framförallt banksektorn som steg på Stockholmsbörsen såväl som ute i Europa.

Bland enskilda banker steg Nordea 3,2 procent, Swedbank 2,0 procent, SEB 2,3 procent och Handelsbanken 1,8 procent.

I slutet mot handelsdagen uppgav en talesperson för IMF att utbetalningen till Grekland inte har valutafondens fulla stöd och att de vill se en detaljerad skuldsaneringsplan innan betalningar kan ske.

Konsumentvaror var svagaste sektor för dagen med en sektornedgång på 0,3 procent. Klädjätten H&M var ned 1,1 procent som börsens näst mest omsatta aktie.

På bolagssidan har Elekta meddelat både fram- och motgångar. Medicinteknikbolaget har tilldelats en upphandling på Nya Karolinska som förväntas undertecknas under första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Igår kväll meddelade bolaget att det fjärde kvartalet kommer att tyngas av cirka 14 miljoner euro i engångskostnader kopplat till en rättstvist i Storbritannien. Aktien var upp 0,8 procent.

Bilprovningsbolaget Opus steg 5,7 procent efter rapporter om att landet får en ny chans i en upphandling i Libanon.

Nordic Mines steg 46 procent till 0,81 kronor aktien efter att ha presenterat en ny ekonomisk bedömning för Laiva-projektet.

Forskningsbolaget Lidds backade 5,7 procent efter att ha annonserat en nyemission på 22,5 miljoner kronor.

Vindkraftbolaget Arise höll kapitalmarknadsdag i dag och meddelade bland annat fokus på kassaflöde och fortsatt minskade skulder. Aktien var oförändrad.

Sandvik som höll kapitalmarknadsdag på tisdagen har fått ta emot analytikernas bedömningar. Swedbank har höjt sin rekommendation till köp från neutral medan UBS har höjt sin riktkurs men upprepat sin säljrekommendation. Aktien var ned 0,1 procent.

Affärsvärlden gav köprekommendation för Evolution Gaming, +4,3 procent, och säljrekommendation för Vitrolife, -4,0 procent.

Tele2 och MTG skiftade i dag ut kapital till sina ägare.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s