Inga tekniska hinder mot att sänka räntan ytterligare enligt Ingves

Riksbankens chef Stefan Ingves talar vid DI Bank 2016. Foto: SIX News

Riksbankens chef Stefan Ingves talar vid DI Bank 2016. Foto: SIX News

Det finns inga tekniska hinder för Riksbanken att sänka styrräntan ytterligare eller att utöka obligationsköpen som svar på eventuella utökade penningpolitiska stimulansåtgärder i utlandet, uppger myndighetens chef Stefan Ingves för SIX News.

På senare tid har bland annat Europeiska centralbanken och Japans centralbank sänkt styrräntor ned till negativt territorium.

Vilken betydelse skulle det ha för Riksbanken om fler länder, såsom Japan, skulle fortsätta att sänka styrräntan ned i negativt territorium?

”Det kan inte jag svara på i dagsläget. Det beror helt och hållet på vad som sker i världsekonomin. I en teknisk mening finns det inte något hinder för oss att sänka räntan mer eller att köpa mer statsobligationer om vi skulle behöva göra det, men då är det helt och
hållet beroende av den allmänna ekonomiska utvecklingen. Så jag kan inte hänga upp det på något enskilt land utan det beror på vad som händer i Sverige under sådana omständigheter”, svarar Stefan Ingves i samband med Dagens Industris seminarium DI Bank där han pratade om
Riksbankens syn på det aktuella ekonomiska läget och penningpolitiska utmaningar.

Under sitt anförande konstaterade Ingves att Sverige påverkas mycket av vad som händer i utlandet. Han beskrev bland annat ECB:s penningpolitik som en elefant som står nära Sverige och sprutar vatten på ett sätt som får konsekvenser för Riksbankens vidkommande.

Riksbankschefen var försiktig med att kommentera dagens arbetsmarknadsstatistik från SCB för reportrar. Den allmänna ekonomiska utvecklingen har i vid mening varit ungefär som Riksbanken har förväntat sig, uppgav han. Ingves sade också att Sveriges ekonomi
inte är överhettad, bland annat eftersom inflationen ligger under målet och arbetslösheten fortfarande faller.

Johan Lind
johan.lind@six-group-se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s