Sandvik: Nya finansiella mål och en varning om tuffare tider för SMT på KMD

IMG_20160524_094536013_HDR

Vd Björn Rosengren talar på kapitalmarknadsdagen. Bild: SIX News

Sandvik presenterade nya finansiella mål, talade mer om sin nya decentraliserade affärsmodell och förberedde marknaderna på att tuffa tider är i vardande för affärsområdet Materials Technologys olja- & gasexponering.

De nya finansiella målen är fyra till antalet, varav ett är en upprepning, ett en modifiering och två helt nya. De två helt nya är en rörelseresultattillväxt med 7 procent årligen fram till år 2018. Det innebär att rörelseresultatet, som exkluderar alla valutaeffekter och metallpriseffekter, ska växa till 12,7 miljarder 2018 från 2015.

Det implicerar en rörelsemarginal på 15 procent, men marginalen är inte målet. Det är tillväxten, poängterade bolaget. Konsensus innan Q1 låg på 13,7 procent, men i den prognosen ingår både valuta- och metallpriseffekter samtidigt som verksamheter som bolaget ämnar avyttra finns kvar. Så det är inte helt jämförbart.

Det andra nya målet var att avkastningen på sysselsatt kapital ska öka med 3 procentenheter till 17 procent år 2018. De två målen ersätter det tidigare tillväxtmålet på 8 procent och avkastningsmålet på 25 procent på sysselsatt kapital.

Målet för skuldsättningsgraden modifierades till att nu också omfatta pensionsskulden, vilket gör att den ökar från runt 0,7 gånger vid utgången av kvartalet till runt 1. Målet är fortsatt att den ska vara under 0,8 gånger, men nu ligger bolaget alltså över målet. Vd Björn Rosengren och finanschefen Tomas Eliasson sade i en intervju med SIX News att balansräkningen i dagsläget för svag för att bolaget ska kunna göra det de vill göra. Det finns inget riktigt utrymme i den för att förvärva.

Målen antar en oförändrad underliggande marknad.

”Vi planerar för en oförändrad marknad och hoppas på det bästa”, sade Rosengren.

Rosengren sade att han gillade många saker med Sandvik. Den centraliserade organisation som bolaget har haft de senaste fem åren var inte en av dem. Bolaget ska nu göra som Atlas Copco och decentralisera och låta produktområdena äga både sina kostnader och sina intäkter. Det hoppas man ska frigöra en entreprenöriell anda vars förtjänster vida överstiger eventuella missade synergier.

Slutligen varnade affärsområdeschefen för Materials Technology, Petra Einarsson, för att tuffa tider väntar inom olja & gas. Projekt skjuts hela tiden framåt i tiden sedan oljepriserna började sjunka. Skulle det värsta hända, och bolaget tappar stora intäkter från det här segmentet, kan affärsområdet ändå visa svarta siffror. Man förbereder sig på det värsta men hoppas på det bästa, sade Einarsson.

Andreas Johansson
andreas.johansson@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s