Betsson spår att andelen intäkter från reglerade marknader överstiger 70 % 2020

Som utlovat bjöd spelbolaget Betsson vid dagens kapitalmarknadsdag på en uppdatering kring de pågående regleringarna av spelmarknader i Europa.  Vd Ulrik Bengtsson sade att man spår att intäkterna från reglerade spelmarknader kommer att överstiga 70 procent till år 2020. Andelen intäkter från reglerade marknader ligger i dagsläget på cirka 15 procent.

IMG_0852

Betssons vd Ulrik Bengtsson vid dagens välbesökta kapitalmarknadsdag i Stockholm. Foto: SIX News

Vidare förklarade han att så som Betsson förväntar sig att regleringar kommer att påverka lönsamheten är att ebit-marginalerna kommer sjunka medan absolut ebit kommer att öka. Han kallade den bilden för ”steady state post regulation” på engelska, alltså det stabila läget efter att regleringarna trätt i kraft.

I Holland förväntar man sig fortfarande en skattesats på 29 procent. Här spår Betsson att ebit-marginalen kommer att minska med 20-25 procentenheter.

I Sverige, där man förväntar sig en skattesats på 20 procent, spår Betsson att ebit-marginalen kommer pressas med ungefär 3-8 procentenheter.

I Norge, där man också väntar sig en skattesats om 20 procent, tror man att ebit-marginalen kommer att minska med 0-5 procentenheter.

Ulrik Bengtsson var dock noggrann med att påpeka att dessa beräkningar kan kommer att ändras då det kan svänga snabbt i regleringsdiskussionerna. Betsson kommer då att behöva anpassa sina beräkningar därefter. De siffror som visades upp i dag baserades på Betssons egna antaganden samt information från H2 Gambling Capital.

Marknadstillväxten väntas öka i takt med att regleringarna kommer på plats.

I Holland förväntar man sig att marknadstillväxten ökar från +4 till +14 procent. I Sverige spår man att tillväxttakten ökar från +5 till +9 procent och i Norge från +8 till +11 procent.

”Men tillväxtökningen kommer inte direkt utan det tar något år. Det är under det första och andra året efter regleringen som det gäller att ta marknadsandelar”, sade Bengtsson.

Vidare hävdade vd:n att det är vid en skattesats på 15 procent eller lägre som kanaliseringen blir som högst. Kanalisering innebär hur mycket av de spelade pengarna i ett land som faktiskt faller inom det reglerade licenssystemet.

Storbritannien fick tjäna som ett bra exempel, där skattesatsen är just 15 procent och kanaliseringsgraden är 95 procent. Frankrike togs upp som ett sämre exempel. Där är skattesatsen över 40 procent och kanaliseringsgraden uppgår till 68 procent.

Louise Thorslund
louise.thorslund@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s