Uppgång för tredje dagen i rad

OMXS30 05.26

Stockholmsbörsen steg för tredje dagen i följd på torsdagen med råvaror som bästa sektor. Även ute i Europa pekade indexpilarna uppåt, medan USA uppvisade en oregelbunden utveckling efter några timmars handel.

SIX Generalindex var vid stängningen 0,5 procent högre vid 470 och OMXS30 var 0,7 procent högre vid 1.376. Omsättningen uppgick till 12,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Finansinspektionens stabilitetsrapport pekar på att hushållens skulder fortsätter att utvecklas åt fel håll. FI-chefen Erik Thedéen kommer att bjuda in de åtta största bankerna att följa upp bolånerapporten.

Kreditinstitutet Fitch höjde på eftermiddagen kreditbetygen för Handelsbanken, SEB och Swedbank, medan betyget för Nordea upprepades.

Handelsbanken steg 1,5 procent, SEB ökade 0,8 procent, Swedbank gick fram 1,3 procent och Nordea ökade 0,1 procent.

Starkast sektor var råvarusektorn med en uppgång på 1,2 procent i spåren av stigande metallpriser. Råoljepriset handlades till över 50 dollar per fat.

Bland de svenska energibolagen var Enquest upp med 4,5 procent, Africa Oil steg 2,3 procent och Lundin Petroleum höjdes 0,3 procent.

Dagens Industri skriver att gruvbolaget Lundin Mining uppvaktas av flera bolag som vill köpa in sig i koppargruvan Tenke Fungrume i Demokratiska republiken Kongo. En försäljning är sannolikt värd över 9 miljarder kronor, vilket öppnar för en extrautdelning till aktieägarna, skriver Anders Hägerstrand i tidningen. Aktien justerades upp med 2,7 procent.

SSAB stärktes med 3,8 procent. Bloomberg rapporterade att EU kan komma att utvidga prisdumpningsundersökningen gällande import av varmvalsat stål. Utredningen påbörjades för tre månader sedan och omfattade då import från Kina. Nu kan ytterligare länder dras in i undersökningen.

Autolivs konkurrent Takata har anlitat en investmentbank för att ta in pengar och omstrukturera bolaget. Därtill har KKR pekats ut som en köpare till en stor del av det japanska bolaget. Autoliv var ned med 1,2 procent.

Betsson, som höll kapitalmarknadsdag under dagen, slutade oförändrat justerat för avskiljd inlösen. Spelbolaget spår att bolagets intäkter från reglerade marknader kommer att överstiga 70 procent till 2020. Andelen intäkter från reglerade marknader ligger i
dag på cirka 15 procent.

Bland dagens delårsrapportörer stiger börsnykomlingen Garo 11 procent. Kostnaderna kring börsnoteringen tyngde resultatet men rörelseresultatet rensat för engångsposter blev bättre än i fjol. Vd Stefan Jonsson ser sammantaget positivt på bolagets utveckling 2016.

Lundbergs noterade en uppgång på 1,4 procent. Substansvärdet den 24 maj uppgick till 474 kronor per aktie. Under april och maj köp köpte investment- och fastighetsbolaget aktier i Indutrade, Handelsbanken och Skanska. Samtidigt har bolaget sålt av alla sina
förvaltningsfastigheter i Katrineholm och Uppsala under kvartalet.

Skanska har sålt en kontorsfastighet i Malmö för 1 miljard kronor till Ikano. Aktien var 0,3 procent högre.

Lammhults har förvärvat en kontorsmöbeltillverkare som omsatte 77 miljoner kronor förra året. Affären ska ge positiv effekt på resultatet redan under 2016. Aktien stärktes 7,1 procent.

Kinnevik sjönk 3,6 procent eller 8,10 kronor till 217,40 kronor, tyngd av avskiljd utdelning om 7,75 kronor. I morgon, fredag, avskiljs inlösenrätten om 18 kronor.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s