Astrazenecas studiebesked motverkar negativt svarsbrev

aznfixAstrazeneca meddelade i dag att de har fått ett svarsbrev från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om sin läkemedelskandidat ZS-9 för behandling av hyperkalemi.

”Det är klart att det alltid är negativt när man får ett sådant brev och det är en försening. I det här fallet handlar det om tillverkningsproceduren. De har en anläggning i Texas”, säger Swedbanks läkemedelsanalytiker Johan Unnerus till SIX News.

Enligt Johan Unnerus bedömning är problemen med tillverkningen dock inte lika illa som om FDA hade kommit med krav på nya studier eller haft frågor om läkemedelskandidatens säkerhet.

”Astrazeneca behöver komma ut med nya produkter och har haft ett bra momentum. Men det är klart att detta innebär att den här produkten kommer ut efter Crestorpatentet”, säger Johan Unnerus.

Astrazeneca hävdar, enligt Unnerus, att marknadsregistreringen av ZS-9 i Europa inte ska påverkas av beskeden från hälsovårdsmyndigheten i USA. Hur det kommer att falla ut återstår dock att se.

Astrazeneca meddelade i dag även positiva studieresultat i fas III kring Faslodex för behandlingen av bröstcancer.

Det positiva studiebeskedet ”kan hjälpa till och förklara den ganska måttliga reaktionen som Astrazeneca fått. För även om ZS-9 är lovande och har potential och bli en blockbuster är deras
cancerportfölj viktigare”, säger Unnerus.

Därtill fick Astrazenecas kombination saxagliptin och dapaglifozin på fredagen en positiv rekommendation av Europeiska läkemedelsmyndighetens rådgivande kommitté CHMP. Läkemedlet utvecklas mot typ II-diabetes och kommer att marknadsföras under varumärket Qtern.

Läkemedelsbolagets aktie viker i dag ned med 0,8 procent till 490,40 kronor.

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s