Fler nya hepatit C-läkemedel på väg mot marknaden

pillsEuropeiska läkemedelsmyndighetens rådgivande kommitté CHMP ger positiva rekommendationer till två nya läkemedel mot hepatit C. Amerikanska Merck får tummen upp för läkemedlet Zepatier och Gilead för sin läkemedelskombination Epclusa. Det framgår av protokollet från CHMP:s möte i veckan.

Hepatit C är en marknad med hård konkurrens och flera nya läkemedel kommit ut på marknaden de senaste åren. Bland annat är svenska Medivir och Abbvie med och konkurrerar.

Mercks, i Europa känt som MSD, läkemedel mot hepatit C består av en kombination av de aktiva substanserna elbasvir/grazoprevir och marknadsförs under namnet Zepatier. Läkemedlet riktar sig mot hepatit C av genotyp 1 och 4. Behandlingen visar i en studie med runt 2.000 patienter att inga virus kunde detekteras efter 12 veckors behandling. Behandlingen visade god effekt hos patienter med kronisk leversjukdom.

Gileads läkemedel baserat på den aktiva substansen sofosbuvir, som redan marknadsförs som Sovaldi, och velpatasvir som är en ny HCV-proteinhämmare. Epclusa ger som en fast dosering och är riktad mot samtliga sex genotyper av hepatit C. Bolaget fick godkänt av den amerikanska läkemedelsmyndigheten i januari i år.

Epclusa visade i en studie med omkring 2.000 patienter att inga virus kunde detekteras efter tolv veckors behandling med eller utan tilläggsbehandling med ribavirin.

Epclusa och Zepatier ingår i den nya generationen av läkemedel mot kronisk hepatit C, direktverkande antiviraler, so möjliggör behandling utan interferon som är förknippat med mycket biverkningar.

LÄS OCKSÅ:

Anna Sundström
anna.sundstrom@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s