Positivt slut på dag med mindre rörelser

OMXS30 05.27

Stockholmsbörsen handlades försiktigt uppåt under de avslutande timmarnas handel på fredagen och stängde i en oregelbunden tendens. Astrazeneca bjöd på ett antal nyheter av blandad karaktär. Dels släpptes positiva studiebesked kring ett cancerläkemedel medan de
å andra sidan drabbades av en försening i utvecklingen av ZS-9 för behandling av hyperkalemi.

SIX Generalindex var vid stängning 0,1 procent högre vid 471 och OMXS30 låg stilla vid 1.377. Omsättningen uppgick till 12,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

På den svenska statistikfronten överraskade detaljhandelns aprilförsäljning negativt, omsättningen steg med 1,7 procent mot en förväntad uppgång om 2,3 procent. I sektorn handlades indextunga H&M +0,5 procent, Clas Ohlson +0,3 procent, Kappahl +1,7 och MQ var ned 0,5 procent.

Oljepriserna rekylerade ned under fredagens handel, efter att ha noterat de högsta nivåerna sedan i höstas under gårdagen. I sektorn retirerade Lundin Petroleum 1,4 procent.

”Råoljepriserna föll på fredagen efter ett misslyckat brott av 50 dollar per fat och ser ut att backa ytterligare, då råvarans försök att uppvisa ett rally inte inspirerade till fortsatta köp”, sade Saxo Bank.

Astrazeneca har drabbats av en försening kopplat till problem med tillverkningen av ZS-9, som dotterbolaget ZS Pharma utvecklar mot hyperkalemi. Vidare meddelades också positiva resultat i en sen klinisk studie med Faslodex som utvecklas mot bröstcancer.

”Studiebeskedet kan hjälpa till och förklara den ganska måttliga reaktionen som Astrazeneca fått. För även om ZS-9 är lovande och har potential och bli en blockbuster är deras cancerportfölj viktigare”, sade Swedbanks läkemedelsanalytiker Johan Unnerus till SIX News. Astrazeneca inledde dagen nedåt, men vände under eftermiddagen upp och
stängde 0,3 procent högre för dagen.

Astrazeneca fick strax efter lunch också en positiv rekommendation av den vetenskapliga kommittén CMPH för läkemedelskombinationen saxagliptin och dapagliflozin mot typ 2-diabetes. Ett slutligt EU-beslut om marknadsgodkännande väntas om någon månad.

Kvar i läkemedelssektorn har FDA godkänt en ny depåformulering med sex månaders frisläppning av läkemedel mot opiatberoende. Depån ska räcka för behandling under sex månader och är den första i sitt slag. På hemmaplanen utvecklar Orexo tabletter mot opiatberoende och Camurus en egen depåformulering för samma ändamål. Orexo steg 3,9 procent och Camurus var upp 2,6 procent.

Coor meddelade att Cinven genom ett accelererat budförfarande sålt 12,1 miljoner aktier till kursen 38,50 kronor. Aktien backade 0,5 procent till 39,70 kronor aktien.

Inför börsöppningen internmäklades 5,0 procent av kapitalet i Dometic av Carnegie till kursen 52,50 kronor. Aktien handlades 2,8 procent lägre för dagen.

Vidare har omkring 5 procent av Tobii mäklats till kursen 58 kronor. Storägarna Northzone och Amadeus Capital Partners fanns bland säljarna men köparen är inte avslöjad. Det ska dock röra sig om en enskild stor köpare som går in i Tobii. Aktien handlades 6,8 procent
högre vid 63,25 kronor.

UBS har sänkt rekommendationen på SSAB till sälj från neutral. Investmentbanken höjde även riktkursen på ABB till 19,50 från 16,50 schweizerfranc. SSAB handlades 8,1 procent lägre och ABB avancerade 1,1 procent.

Friskolejätten Academedia har meddelar att man återvänder till börsen. Planerad noteringsdag är den 15 juni.

Det danska auktionshuset Lauritz meddelade sitt prisintervall på mellan 19 till 21 kronor per aktie i den planerade börsnoteringen på First North Premier. Det ger ett börsvärde på mellan 274 till 330 miljoner kronor. Första handelsdag är beräknad till den 9 juni 2016.

Senare i dag, klockan 19.15 svensk tid, håller Fed-chefen Janet Yellen tal. På måndag väntas svensk statistik, bland annat över preliminär BNP.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s