Noll sannolikhet för Opec-sänkning i år

olja

Inte färre Opec-fat att vänta i närtid enligt Handelsbanken

Handelsbanken ser låg risk för några samordnade åtgärder vid oljekartellen Opecs möte på torsdag och upprepar synen att sannolikheten är noll för att Opec sänker oljeproduktionen i år. Det framgår av en färsk analys.

”Vi baserar vår starka åsikt om att det är noll sannolikhet för en Opec-sänkning på enkla fakta: det handlar om ett massivt tagande av marknadsandelar. För Opec kommer högre priser motverkas av lägre volymer, då de samtidigt ger incitament för skifferoljeproduktion i USA. Då vissa Opec-länder och länder utanför Opec ofrivilligt sänker produktionen i kölvattnet av låga priser, kommer Saudi att öka sin. Det finns ingen anledning till att de kommer att låta denna produktion försvinna utan att ersätta den”, skriver Handelsbanken.

Saudiarabien är för närvarande det enda landet med betydande ledig kapacitet och kan, istället för USA, erbjuda marknaden ytterligare olja när efterfrågan blir större än utbudet de kommande tolv månaderna.

Ombalanseringen är på väg men den senaste åtstramningen av oljeutbudet kommer från övergående störningar. Ombalanseringen beror till slut på den pågående nedgången för USA:s skifferoljeproduktion men den nuvarande prisåterhämtningen kastar ut en livlina till de flesta skifferfälten.

”Saudiarabien står inför två väl: få ett högre oljepris och överlämna ytterligare fat till cowboys i North Dakota eller ta en del av den egna lediga kapaciteten. Inget av valen är positivt för priserna”, skriver Handelsbanken.

Handelsbanken räknar med att USA:s oljeproduktion noterar en botten under i oktober och att den därefter återhämtar sig under slutet av året. Oljepriserna förväntas komma att handlas omkring 45-50 dollar per fat tills skifferoljeproducenterna eller Saudiarabien ökar produktionen i slutet av det tredje kvartalet eller i fjärde kvartalet.

Erik Palmung
erik.palmung@six-group.se
SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s