Svagt slut på dagen med press från bankerna

börsen31maj
Stockholmsbörsen rörde sig inom ett snävt spann med räckhåll för oförändrade nivåer under merparten av tisdagen. En svag avslutning på dagen tog index ned till röda siffror för dagen. Telekommunikation var dagens sämsta sektor tyngd av en svag utveckling för Fingerprint. Även finanssektorn hade en tung dag och storbankerna bidrog till att pressa ned index.

SIX Generalindex var vid stängning ned 0,4 procent till 470 och OMXS30 backade 0,7 procent till 1.369. Omsättningen uppgick till 19,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

ABG Sundal Collier varnade i en analyskommentar för Fingerprints stora exponering mot Kinas industripolitik i ljuset av uttalanden från president Xi om att landet ska öka stöden till de inhemska teknikföretagen. Biometri är en strategisk viktig bransch för Kina, bedömde ABG, och därför kommer Fingerprints höga marknadsandel i landet att decimeras. Fingerprint tappade 2,4 procent.

Bankerna hade en tung dag. Nordea försvagades 1,6 procent och Swedbank sjönk 1,8 procent. Även H&M och Telia ned med 1,9 procent vardera tillhörde börsens sänken.

Både bostadsbyggaren Bonava och IT-konsulten Tieto höll kapitalmarknadsdagar under dagen. Kurserna gick dock åt skilda håll. NCC steg 1,4 procent medan Tieto vek ned 0,7 procent.

Den blivande NCC-avknoppningen Bonava lade under dagen fokus på kostnadseffektivitet. Vidare uppgav bolagets vd Joachim Hallengren att han inte anser det finnas någon bubbla på den svenska bostadsmarknaden. Den 2 juni är sista dagen att handla NCC-aktier med rätt till utdelning av Bonava-aktier. Första dag för handel med Bonava är den 9 juni.

Tieto upprepade sina finansiella mål och budskap för strategiperioden 2016 till 2020. En nyhet var dock att IT-konsulten säger sig se potential för att kunna växa med överstigande 5 procent årligen inom IT-tjänster.

Swedbank har sänkt sin riktkurs på Volvo med en femma till 105 kronor och upprepat rekommendationen köp efter gårdagens uppgifter om att EU-kommissionen snart kommer att utdöma kartellböter. Swedbank räknar inte med att utfallet blir värsta tänkbara för bolaget, men bedömer att upp till 7 kronor per aktie är möjligt. Volvo steg 0,4 procent.

Bland övriga rekommendationer har Deutsche Bank höjt Africa Oil till köp från behåll och Lundin Petroleum till behåll från sälj.
Africa Oil var upp 3,3 procent medan Lundin var ned 0,3 procent.

I dag är sista dagen att rapportera för det första kvartalet och några som passade på var Rusforest och Neurovive. De båda sjönk med 2,1 respektive 5,0 procent.

Ett annat rapportbolag var Sectra som presenterade siffror för det fjärde kvartalet i räkenskapsåret som slutade den sista april. Orderingången, omsättningen och vinsten ökade och bolaget föreslog en oförändrad utskiftning till aktieägarna. Man uppgav också att man sett en stark tillväxt på flera marknader under perioden. Aktien rusade upp 12 procent.

Probi steg kraftigt efter ett pressmeddelande om att tre nya distributionsavtal tecknats i Sverige, Island och Österrike. Aktien var upp 14 procent. Det stora intresset för dataspelsbolaget Paradox notering höll i sig när aktien gjorde premiär på börsen. Den steg 35 procent till 44,40 kronor från teckningskursen på 33 kronor.

Index                      Senast  I dag %   I år %

SIX Generalindex              470     -0,4     -3,4
OMX Stockholm 30            1.369     -0,7     -5,3
SIX Return index              911     -0,4     -0,1
SIX Sverige cykliskt 15       429     -0,5     +6,2
SIX Sverige defensivt 15      523     -0,2     -1,2
SIX Volatilitetsindex        17,3     +4,2     -3,1

SIX Finans                    653     -0,9     -6,0
SIX Hälsovård                 401     +0,3     -4,0
SIX Industri                  605     +0,2     +3,6
SIX IT                        197     +0,4     -0,2
SIX Konsumentvaror          1.307     -0,3     -4,6
SIX Råvaror                   315     +0,4     +7,4
SIX Telekommunikation         231     -1,3    -14,2
SIX Tjänster                1.274     +0,6     -7,7

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s