Elekta rasade på svag börs, OMXS30 -0,9%

Stockholmsbörsen sjönk under onsdagshandeln och följde därmed utvecklingen på de ledande börserna i Europa. Samtliga sektorer föll tillbaka med störst nedgångar i telekom, konsument- och råvarusektorn. På bolagssidan utmärkte Elekta sig med en svag rapport och byggjätten Skanska kammade hem rekordaffär i USA.

SIX Generalindex var vid stängning 0,9 procent lägre vid 466 medan OMXS30 var 0,9 procent lägre vid 1.357. Omsättningen uppgick till 15,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Börshumöret dämpades i dag av flera faktorer. Amerikanska inköpschefsindex i Chicago inkom igår kväll på den svaga sidan och på morgonen följde kinesiska inköpschefsindex enligt Markit samma linje.

Utfallet satte press på råvarumarknaden och basmetallpriserna backade under dagen. På svenska marknaden grusade det tillvaron för Boliden -2,0 procent och Lundin Mining -1,6 procent.

Oljepriset fortsatte backa under onsdagen efter att ha vänt tvärt på tisdagskvällen på indikationer om försämrad sannolikhet för en produktionsfrysning vid torsdagens Opec-möte. Strax innan Stockholmsbörsens stängning rapporterade dock Reuters om att fyra Opec-medlemmar gett signaler om att Opec överväger att införa ett produktionstak. Nedgången i oljepriset har lättat något efter nyheten. Det svenska oljebolaget Enquest var ned med 3,3 procent.

Lundin Petroleum klättrade däremot 1,4 procent. Handelsbankens analytiker drog upp rekommendationen i två steg till öka, från tidigare sälj. Därtill har norska olje- och energidepartementet lämnat ett godkännande i Edvard Grieg-affären.

Flera tunga spelare tynger index i dag. H&M var ned 1,7 procent efter att SEB sänkt riktkursen på klädaktien med 20 kronor till 365 kronor och sparkat ut aktien från listan Nordic Select. Atlas Copco var ned 1,2 procent. Bolaget meddelade förvärv av sydkoreanska CSK för 840 miljoner kronor.

Elekta stod för dagens besvikelse. Delårsresultatet för det fjärde kvartalet, bolagets viktigaste kvartal, var en bra bit under förväntningarna. Engångsposter på nära en halv miljard tyngde resultatet.

Därutöver har medicinteknikbolaget har från och med detta kvartal beslutat att inte längre ge årsvisa prognoser på omsättningen. Aktien föll med 4,2 procent vilket var en återhämtning efter att ha handlats nära 8 procent lägre tidigare under dagen.

Mot slutet av handelsdagen meddelade Skanska att bolaget fått sin största order någonsin. 23 miljarder kronor för byggnation och underhåll av Laguardia-flygplatsen i New York. Aktien stängde oförändrad efter att ha handlats under om nollstrecket under dagen.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex 466 -0,9 -4,3
OMX Stockholm 30 1.357 -0,9 -6,2
SIX Return index 903 -0,9 -1,0
SIX Sverige cykliskt 15 429 -0,3 +6,0
SIX Sverige defensivt 15 518 -1,1 -2,2
SIX Volatilitetsindex 24,6 +42,3 +37,8

SIX Finans 648 -0,7 -6,7
SIX Hälsovård 397 -1,0 -4,9
SIX Industri 601 -0,6 +3,1
SIX IT 195 -1,0 -1,2
SIX Konsumentvaror 1.291 -1,2 -5,8
SIX Råvaror 311 -1,1 +6,2
SIX Telekommunikation 227 -1,5 -15,5
SIX Tjänster 1.263 -0,9 -8,5

Anna Sundström
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s