Deutsche spår ökat ETF-intresse vid provisionsförbud

Deutsche Asset Management ser att nya investerargrupper söker sig till deras börshandlande fonder, ETF:er, och tror att allt fler investerare föredrar ETF:er framför handel i exempelvis terminer.

Traditionellt har ETF:er främst varit ett instrument för pensionsfonder och försäkringsbolag men på senare tid har både passiva och aktiva investerare upptäckt sparformen. Det påpekade Erik Rotander, Nordenchef över passiva investeringar hos Deutsche Asset Management, under ett seminarium om börshandlande fonder som kapitalförvaltaren arrangerade på tisdagen.

”Vi har framför allt sett ett tillflöde i våra kredit-ETF:er, speciellt efter att Europeiska centralbanken börjat köpa in sig i de underliggande tillgångarna”, sade Erik Rotander.

USA ligger en bit före Europa vad gäller börshandlande fonder och Sverige ligger en bit efter Europa, enligt Rotander. Samtidigt förutspår han en uppgång i ETF-handeln i Sverige då ETF:er skulle gagnas av ett skifte till effektivare investeringsformer i samband med ett införande av ett provisionsförbud hos bankerna.

Provisionsförbudet innebär, enligt förslagen, ett förbud mot provisioner som betalas ut i samband med att finansiella produkter och försäkringsavtal tecknas. Förbudet väntas träda i kraft under 2018.

”Intäktsmodellen för rådgivare kommer att förändras i och med provisionsförbudet. Det har redan skett i bland annat Nederländerna och Storbritannien. Det kommer att bli ännu viktigare att ha kostnadseffektiva erbjudanden”, sade han.

Vad gäller nya modeller för intäkter vid oberoende rådgivning kan den tekniska utvecklingen vara en lösning, enligt Rotander.

”Det kan eventuellt bli tal om robotar som tar betalt för att sätta ihop portföljer”, sade han.

Anna Sundström
anna.sundstrom@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s