Fingerprint försvagades efter vd-byte på oregelbunden Stockholmsbörs

OMX 20160602Stockholmsbörsen handlades oregelbundet nära nollstrecket torsdagen igenom men avslutade med en liten plusnotering. Höjdpunkterna på agendan var ECB-beskedet, som inte bjöd på några kioskvältare, samt Opec-mötet i Wien, som inte resulterade i någon överenskommelse om produktionstak. På bolagssidan fick Fingerprint mycket uppmärksamhet efter att ha meddelat ett oväntat vd-byte.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,2 procent till 467 och OMXS30-index ökade 0,2 procent till 1.359. Omsättningen var 13,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Europeiska centralbanken lämnade som väntat styrräntorna oförändrade i sitt penningpolitiska besked. Vid den efterföljande presskonferensen upprepade ECB-chefen Draghi budskapet och tidsplanen kring de pågående obligationsköpen som ska pågå åtminstone till mars 2017, eller längre om det anses vara nödvändigt.

”Med tanke på dagens besked kommer de kortsiktiga drivkrafterna för marknaden inte från ECB utan från den annalkande Brexit-omröstningen och den ändrade prissättningen gällande utsikterna för Federal Reserve”, kommenterade Nordeas ekonomer.

På svenskt börsgolv meddelade Fingerprint Cards (FPC) att Christian Fredrikson från F-Secure tar över vd-posten från 1 augusti och nuvarande vd Jörgen Lantto får då lämna. Skälet till bytet uppges vara dels Fingerprints ökade storlek och dels de ökande satsningarna på nya produktområden såsom smarta kort och Internet of Things.

Kring lunchtid meddelade sedan storägaren och tidigare vd:n Johan Carlström att han flyttat ett innehav på 4,2 procent av FPC:s aktiekapital från Danica Pension till ett annat försäkringsbolag.

Beskeden ledde till nervositet i FPC-aktien som tappade 9,6 procent under hög omsättning.

Astrazeneca har ingått ett licensavtal med Grünenthal för gikt-läkemedlet Zurampic. Inom avtalet erhåller Astrazeneca upp till 230 miljoner dollar i milstolpe-betalningar samt försäljningsroyaltys. Affären påverkar dock inte bolagets guidning för 2016. Aktien steg 1,0 procent för dagen.

På basmetallmarknaden syntes en blandad prisutveckling med en uppgång för zinkpriset. Boliden adderade 3,2 procent.

Volvo steg 0,8 procent. Volvo Lastvagnars presschef i Sverige, Jan Strandhede, bekräftade uppgifter om att man ska öka produktionen vid Tuve-fabriken, men var sparsam med detaljer när han talade med SIX News.

”Vi kan inte kommentera närmare detaljer utan bara konstatera att vi kommer justera tillverkningstakten och det är ju ett resultat av att vi har haft bra försäljning”, sade Strandhede till SIX.

På rekommendationsfronten sänkte Handelsbanken Elekta till öka från tidigare köp, i spåren av gårdagens rapport. Medicinteknikaktien ställdes ned ytterligare 2,9 procent.

Samma bank inledde bevakning av Bravida, med rekommendationen öka. Aktien trycktes upp 1,4 procent.

Utöver ECB var det Opec som tog upp makroflödet sedan man avslutade mötet i Wien utan någon överenskommelse om ett produktionstak. Den tidigare produktionspolitiken lämnas oförändrad.

I USA presenterades officiell oljelagerstatistik som visade på mindre lagernedgångar än väntat. I morgon väntar officiell sysselsättningsstatistik, som bevakas väl av Federal Reserve.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       467   +0,2   -4,2
OMX Stockholm 30      1.359   +0,2   -6,1
SIX Return index       904   +0,2   -0,8
SIX Sverige cykliskt 15    430   +0,5   +6,3
SIX Sverige defensivt 15   520   +0,5   -1,8
SIX Volatilitetsindex    24,8   +0,5  +38,6

SIX Finans          649   +0,1   -6,5
SIX Hälsovård         397   +0,1   -4,8
SIX Industri         603   +0,3   +3,3
SIX IT            191   -2,0   -3,2
SIX Konsumentvaror     1.294   +0,3   -5,5
SIX Råvaror          313   +0,5   +6,8
SIX Telekommunikation     229   +0,7  -14,9
SIX Tjänster        1.264   +0,1   -8,4

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s