Ny vd framhäver erfarenheter av bolagsaffärer och kunder

vdar

Christian Fredrikson, tv, ersätter Jörgen Lantto, th, på vd-posten i biometribolaget. Foto: F-Secure/Fingerprint Cards

Fingerprint Cards tillträdande vd Christian Fredrikson framhöll sina erfarenheter av bolagsaffärer, samgående och uppköp, när han presenterade sig själv på en presskonferens i dag, torsdag. Han betonade att han hade erfarenhet vad gäller både förvärv och försäljning.

Biometribolaget meddelade på morgonen att man kommer att byta ut nuvarande vd:n Jörgen Lantto mot den nya förmågan den 1 augusti. Orsaken till beslutet uppges vara att ny ledning krävs på den nya marknadspositionen som en av börsens 30 största bolag, även om nuvarande vd Jörgen Lantto gärna hade suttit kvar.

Den nyutsedde vd:n lyfte även fram sina erfarenheter av kundrelationer och sade sig ha ett tydligt kundfokus, något han lärde sig mycket om under sin tid i Asien. Han framhöll också vikten av att vecka kundengagemanget i hela bolaget.

Christian Fredrikson kommer att ha sin bas i Stockholm och resa mellan bolagets sajter, precis som företrädaren Jörgen Lantto, enligt styrelseordföranden Jan Wäreby.

Christian Fredrikson uppgav att han i dag inte har några aktier i Fingerprint men att han har ett innehav i sitt nuvarande bolag F-Secure.

Fingerprint Cards nytillträdde styrelseordförande Jan Wäreby upprepade under konferensen morgonens budskap om att vd-bytet sker mot en bakgrund av att bolaget på senaste tid vuxit till att bli en av Stockholmsbörsens största bolag. Målet är nu att anpassa bolaget för nya marknadsområden och nya vd:n är ett steg i den riktningen.

”Under våra senaste styrelsemöten har vi pratat om hur vi kan utveckla Fingerprint Cards framåt. Vi är ödmjuka och medvetna om att det är en marknad med snabba förändringar”, sade Jan Wäreby.

På en fråga om hur Jörgen Lanttos engagemang kommer att vara fram till vd-bytet, gällande att jobba sena kvällar och liknande, svarade Wäreby:

”Jag är nog mer optimistisk än du vad gäller Lanttos engagemang. Jörgen Lantto gillar möjligen inte förändringen men står bakom att Fredrikson kommer till bolaget”, sade han.

Fingerprint Cards nuvarande vd Jörgen Lantto fick först veta om styrelsens planer på ett vd-byte för en månad sedan. Lantto reagerade professionellt och har därefter haft en mogen diskussion med styrelsen, enligt Jan Wäreby.

I jakten på en ny vd har bolaget tagit hjälp av en rekryteringsbyrå som headhuntat kandidater som kunde vara lämpliga för jobbet.

Wäreby lät också lyssnarna förstå att Jörgen Lantto gärna hade fortsatt på vd-posten. Han påpekade också att styrelsen varit mycket nöjda med Lanttos insats och framhöll att ambitionen att växa delvis inom nya områden låg bakom beslutet.

”Det är en brutalt växande marknad. Vår ambition är nu att fortsätta växa inom befintlig marknad och med nuvarande kunder men att också gå in i nya områden”, sade ordföranden.

Fingerprint Cards kommer inte att förändra guidningen som gavs vid bolagets årsstämma i samband med vd-bytet. Inte heller bolagets strategi kommer att förändras, enligt Wäreby.

Vd-bytet ska snarare stärka möjligheten att genomföra strategin, sade ordföranden.

Anna Sundström
anna.sundstrom@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s