Svag USA-statistik sänkte aktiemarknaden

Capture

Eftermiddagens svaga amerikanska jobbstatistik förbytte mindre uppgångar mot successivt fördjupad nedgång i Stockholmsbörsens fredagshandel.

Nedgången var sektormässigt bred och bland de få undantag som gynnades återfanns råvaror, på grund av dollarförsvagning, och en del fastighetsbolag, på grund av räntepress.

SIX Generalindex var vid stängning 0,9 procent lägre vid 463 medan OMXS30 var 1,0 procent lägre vid 1.345. Omsättningen uppgick till 16,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

USA:s sysselsättning ökade med 38.000 personer i maj, långt lägre än analytikernas förväntningar vid +164.000. Dessutom reviderades utfallen för mars-april ned med 59.000 för de båda månaderna. Den amerikanska arbetslösheten på 4,7 i maj var däremot lägre än de 4,9 procent som förväntades.

”Precis när (USA:s centralbank) Fed trodde att det skulle bli enkelt att höja räntan igen kommer sysselsättningsstatistiken och ställer till det”, kommenterade Nordeas chefsstrateg Jan von Gerich statistiken. Nordea tror dock fortsatt på att den amerikanska centralbanken ska våga höja styrräntan i juli.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist uppgav i en tidig kommentar att en juli-höjning var ”fortsatt möjlig”. Bergqvist guidar för att Fed-chefen Janet Yellens tal på måndag, med titeln ”ekonomiska utsikter och penningpolitiken”, kan komma att utgöra en viktig händelse för den bedömningen.

Lite mer i bakgrunden på makrofronten kunde noteras hur den svenska kronan stärktes relativt euron efter morgonens oväntat starka svenska industri- och tjänsteproduktionsdata för april.

I bolagsflödet handlades NCC för första dagen exklusive rätten till aktier i bostadsavknoppningen Bonava, vars aktie börsnoteras den 9 juni. Kursreaktionen i NCC-aktien blev ett tapp på 35 procent, eller 106,50 kronor per aktie till 199,50 kronor.

IK Investment Partners har sålt av hela sitt innehav i omsorgsbolaget Attendo, på motsvarande 15,3 procent av kapitalet, för 78 kronor per aktie. Attendo-aktien stod dock emot och stängde oförändrad för dagen på 81 kronor.

Klädjätten H&M, vars aktie tappat på sistone, steg 0,4 procent på den svaga börs som rådde. Amerikanska konkurrenterna Gap och Fast Retailing lämnade på torsdagen positiva uppgifter om maj-försäljningen.

Oasmias senaste brutna kvartal bjöd på en förvärrad förlust ställt mot fjolårsperioden. Läkemedelsbolaget upprepade att de söker finansieringsalternativ och bedömde sig ha goda utsikter att finna sådana. Oasmia medger nämligen själva att deras likvida medel och outnyttjade krediter inte räcker för att driva den planerade verksamheten under de närmaste 12 månaderna. Aktien sänktes 7,0 procent.

Catena Media tar steget in på den tyska nätspelmarknaden, den näst största i Europa, genom att köpa tillgångar i ett tyskt affiliate-bolag. Köpeskillingen är 3,5 miljoner euro initialt plus en tilläggsköpeskilling på maximalt 3,0 miljoner euro. Aktien steg 6,6 procent.

På rekommendationsfronten höjde Carnegie riktkursen för verkstadsbolaget Haldex med från 82 till 92 kronor samt upprepade tidigare köprekommendation. Haldex steg 2,6 procent till 78,75 kronor.

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s