Vinsthemtagningar gav nedrekyl på Stockholmsbörsen

Capture

Stockholmsbörsen rekylerade ned en bit på onsdagen i spåren av Världsbankens sänkta tillväxtprognos. Dagen präglades av vinsthemtagningar efter tisdagens kraftiga uppgång.

SIX Generalindex var vid stängning 0,2 procent lägre vid 468 och OMXS30 var 0,4 procent lägre vid 1.361. Omsättningen uppgick till 10,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

”Marknaderna har svårt att staka ut någon riktning i en tid då den ekonomiska statistiken visserligen inte är dålig men heller inte så mycket att yvas över. De globala utsikterna är fortsatt rätt klena. Inte nog med att Världsbanken sänkte sin prognos, den hävdar även att riskerna ligger på nedsidan”, säger Michael Hewson, marknadsanalytiker vid CMC Markets, till Bloomberg.

Världsbanken sänkte sina utsikter för den globala tillväxten på tisdagskvällen där man uppgav att BNP-tillväxten nu förväntas hamna på 2,4 procent 2016, vilket innebär en sänkning från prognosen på 2,9 procent från i januari.

Även prognosen för 2017 sänktes till 2,8 procent, från det föregående estimatet på 3,1 procent.

Den globala ekonomin är allt mer sårbar för en skarp inbromsning, då problemen på tillväxtmarknaderna ökar och då de mogna ekonomierna kampar för att växa.

”De globala utsikterna står inför uttalade risker för ytterligare en period med dämpad tillväxt”, kommenterade Världsbankens chefsekonom Kaushik Basu och tillade att flera risker hotar att få återhämtningen att spåra ur.

Oljepriserna har fortsatt uppåt på onsdagen, i spåren av utbudsstörningar, uppgifter som pekar på en god efterfrågan i Kina och besked om sjunkande lager från den officiella oljelagerstatistik från USA.

Råvaror stod som den starkaste sektorn. Lundin Petroleum steg 1,2 procent, Enquest var upp 3,2 procent och Africa Oil adderade 1,4 procent.

Com Hem var upp 0,3 procent efter att bolaget meddelade förvärv av Boxer för en total köpeskilling om 1.550 miljoner kronor. Boxer väntas tillföra 300 miljoner kronor i underliggande ebitda och ett årligt operativt fritt kassaflöde på cirka 200 miljoner. Därtill har bolagets meddelat återköp av egna aktier för upp till 150 miljoner kronor.

Clas Ohlson tappade 3,5 procent. Bolagets fjärde kvartal i det brutna räkenskapsåret visade på en förlust efter skatt på 107 miljoner kronor vilket var sämre än analytikernas konsensus som låg på -98 miljoner. Engångskostnader för omstruktureringen i Storbritannien om 107 miljoner kronor tyngde kvartalet.

Ur rapporten framgick det dessutom att bolaget under maj etablerade sin första butik på den tyska marknaden, vilket blev mer kostsamt än väntat. Första kvartalet i verksamhetsåret 2016/2017 kommer att belastas med 15 miljoner kronor.

Nordea, Telia och H&M satte press på index för dagen med nedgångar på 1,4, 1,2 respektive 0,6 procent.

Förpackningspappers- och massaproducenten BillerudKorsnäs meddelade att man ska investera 1.280 miljoner kronor för att ”förstärka företagets ledande position inom kraftpapper för förpackningsändamål”. Aktien steg 0,9 procent.

På analysfronten har Nordea skruvat upp sin rekommendation för Alfa Laval till behåll, från tidigare sälj. Även riktkursen justerades upp till 130 kronor, från 123 kronor. Aktien höjdes 2,1 procent.

DNB har återupptagit bevakningen av Ericsson med en köprekommendation och 71 kronor i riktkurs. Aktien sänktes 1,4 procent till 62,45 kronor.

I morgon, torsdag, väntar en kapitalmarknadsdag för Elekta, börsnoteringen av NCC-avknoppningen Bonava samt Systemairs bokslut för det brutna räkenskapsåret 2015/2016.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s