Nyhetsfattig klockringning för Bonava

Capture

Vd Joachim Hallengren ringde i öppningsklockan när handeln med Bonavas aktier drog igång på torsdagen. Foto: SIX News

I dag var första dag för handel med aktier i Bonava. Bonava var NCC:s tidigare affärsområde Housing men nu har bostadsbyggarverksamheten delats ut till NCC:s aktieägare enligt Lex Asea-reglerna och står som ett eget bolag. Aktien öppnade vid 112 kronor och handlades vid 12-tiden till 109,40 kronor.

”Jag hade tippat 118 kronor”, sade vd Joachim Hallengren i samband med dagens notering vid Stockholmsbörsen.

SIX News var på plats hos Nasdaq för att intervjua vd Joachim Hallengren strax efter handelsstarten och budskapet som kom fram om vad bolaget har på agendan var i linje med vad som kommunicerades på kapitalmarknadsdagen 31 maj. Vd:n fick också ge sin syn på branschen i stort och säga vad han tycker om det nyligen införa amorteringskravet.

Enligt Hallengren är Bonavas fokus att bygga bostäder som är tillgängliga för fler människor, att skapa ”affordable living” som det uttrycktes i engelska termer.

”Vår typiska kund är en familj som har byggt upp en förmögenhet och som har en så stark ekonomi att man kan få lån hos banken. De köper sitt första egna boende av oss”, sade Hallengren till SIX.

SIX passade på att ta upp frågan om hur Hallengren ser på situationen inom bostadsbyggarbranschen i stort, med anledning av att man i torsdagens upplaga av Dagens Industri kunde läsa bostadsministern Peter Erikssons (MP) syn på läget.

”Jag tror analysen är rätt, det är en trång sektor och jag tror det är viktigt att fundera på hur man kan göra saker annorlunda. Branschen har en jättestor utmaning i att inte bara få ner kostnader utan också öka effektiviteten. Jämfört med andra branscher har produktiviteten stått still i flera sekel. Det krävs både fler människor men det krävs också nya idéer och tankar”, löd Hallengrens resonemang.

Bonava vill göra saker annorlunda och uppnå kostnadseffektivitet genom att satsa på standardisering, modularisering och industrialisering. Något som man också tidigare framhållit vid kapitalmarknadsdagen.

”Då handlar det inte bara om byggmoduler som är 4×15 meter utan det är mindre saker, som badrum, hisschakt, trappor eller balkonger”, sade Hallengren.

Hallengren ser att den underliggande efterfrågan på Bonavas marknader är stark och drivkrafterna är långsiktigt stabila. SIX News frågade om det finns en ambition att ta sig in på andra marknader utöver de där man finns i dagsläget.

”Inte nu. Om man ska kliva in på en ny marknad och göra något man inte gjort förut så innebär det att man tar på sig risk. Jag ser att vi ska gräva där vi står nu och vi har stora möjligheter i de marknader vi finns. Exempelvis är vi den största utvecklaren i Tyskland och har bara 5 procent av marknaden, det är en indikation på hur mycket vi kan växa i Tyskland”, svarade Hallengren.

Vad som är nytt på den svenska marknaden är det amorteringskrav som infördes 1 juni. Hallengren sade dock att Bonava inte märkt av det i sina siffror.

”Amorteringskravet fanns redan och vi ser ingen skillnad i vår försäljning. Bankerna har nog redan diskonterat detta i sitt sätt att betrakta finansieringen och jag tror kunderna gjort det också”, sade Hallengren som för övrigt verkade positiv till amorteringskravet som sådant.

”Jag tycker att amorteringskravet var en bra sak för att det rådde total enighet bland politikerna och det är vad som behövs. När politiker kommer samman och fattar beslut som ska gälla under en lång tid så vet både marknaden och konsumenterna vilka spelregler som gäller”, sade Hallengren till SIX.

Capture2

Det var mycket glada miner vid Bonavas noteringsevent hos Nasdaq på tordagsmorgonen. Här Bonavas vd Joachim Hallengren och finanschef Ann-Sofi Danielsson. Foto: SIX News

Louise Thorslund
louise.thorslund@six-group.se
SIX News

One thought on “Nyhetsfattig klockringning för Bonava

  1. Ping: Försvagad riskvilja bredde ut sig på börsen | Six News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s