Rädsla inför viktiga makropunkter gav svagt veckoslut

OMXS30 2016-06-10

Graf: SIX Edge

Den svenska aktiemarknaden föll rejält under veckans sista handelsdag när placerarna på allvar börjat oroa sig för viktiga globala makrohändelser under juni. Utvecklingen var likartad på de europeiska storbörserna. SAS-aktien gick i backen på en svag delårsrapport.

SIX Generalindex var vid stängningen ned med 2,2 procent till 453 och även OMXS30-index sjönk 2,2 procent till 1.315. Omsättningen var 14,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Investerarna inväntar först Feds räntebeslut och Bank of Japans policykommentarer den 15 juni. Det följs av den brittiska EU-omröstningen den 23 juni och det spanska parlamentsvalet tre dagar senare.

”Det såg tidigare ut som vi var på väg upp men nu faller allt isär i Europa. Ingen vill vara kvar på aktiemarknaden med tanke på allt som står på agendan de närmaste veckorna”, säger Benno Galliker, handlare vid Luzerner Kantonalbank, till Bloomberg.

Europeiska börser skulle kunna tappa en fjärdedel av sitt värde vid ett eventuellt brittiskt utträde från Europeiska Unionen, enligt en modellstudie från Axioma.

”Det finns ett antagande om att en Brexit inte kommer att inträffa. Om det ändå händer är ingen riktigt mentalt inställd på det. Vi kommer i så fall att få se stora rörelser på aktiemarknaden”, sa Philip Jacob, en av forskarna som skrivit rapporten.

Branschmässigt var bankerna ett tungt indexsänke. SEB sjönk 2,7 procent, Swedbank 2,2 procent, Nordea 2,2 procent och Handelsbanken 1,7 procent.

Bostadsbyggarna hade också en svår dag efter uppgifter om att bostadsförsäljningen går trögare. Efter att det nya amorteringskravet infördes har det blivit svårare att sälja sin bostad i storstädernas centrala delar. Det vittnar flera mäklarfirmor om, enligt TT.

”Vi har märkt att det tar längre tid att få lägenheter sålda i Stockholms innerstad och vi ser samma mönster i de centrala delarna av Göteborg och Malmö”, säger Tanja Ilic, vd Svensk Fastighetsförmedling, till TT.

Bland bostadsbyggarna backade JM 5,5 procent, Bonava 4,2 procent och Besqab 1,7 procent. När det gäller JM tillkommer att Danske Bank sänkt rekommendationen för aktien till neutral från tidigare köp.

SAS rapport för det andra kvartalet, februari-april, saknade ljuspunkter. Resultat under förväntan, neddragen prognos för besparingar och utökad tidsram för besparingsprogrammet bidrog till att aktien dök 10,3 procent.

Barclays inledde bevakning av ICA med rekommendation undervikt och riktkurs 250 kronor. Ica har gynnats av flera konkurrensfördelar på den svenska marknaden, men flera av bolagets styrkor har urholkats av en ökad penetration från lågprisaktörer såsom Lidl, anser Barclays. Aktien föll 5,7 procent till 276,70 kronor.

I rekommendationssvängen märktes även att Nordea sänkt rekommendationen för försvarskoncernen Saab till behåll från köp. Aktien drogs ned 3,1 procent.

Norseman har lämnat in en ansökan om att sätta Viking Supplys danska dotterbolag VSS i konkurs. Grunden för konkursansökan är obetalda hyror till ett sammanlagt belopp om ca 2,5 miljoner dollar. Viking Supply rasade 25 procent.

Läkemedelsbolaget Orexos behandling av opiatberoende Zubsolv hade en amerikansk marknadsandel, sett till andelen recept, på 5,52 procent förra veckan. Det kan jämföras med 5,57 procent veckan innan. Aktien handlades ned 4,3 procent.

Debutanten Nordic Waterproofing handlades under premiärdagen något över teckningskursen på 71 kronor. Aktien stängde på 71,50 kronor.

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 453 -2,2 -6,9
OMX Stockholm 30 1315 -2,2 -9,1
SIX Return index 879 -2,2 -3,7
SIX Sverige cykliskt 15 421 -1,7 +4,2
SIX Sverige defensivt 15 502 -2,4 -5,1
SIX Volatilitetsindex 24,7 +10,9 +38,0
SIX Finans 625 -2,3 -10,0
SIX Hälsovård 385 -2,1 -7,8
SIX Industri 590 -2,2 +1,1
SIX IT 184 -2,1 -6,7
SIX Konsumentvaror 1260 -1,9 -8,0
SIX Råvaror 317 -2,1 +8,3
SIX Telekommunikation 222 -2,1 -17,7
SIX Tjänster 1224 -1,7 -11,3

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s