SAS faller tungt efter rapportbesvikelsen

Aircraft-landing

SAS-aktien flyger lågt efter morgonens rapport. Foto: SAS

SAS rapport för  det andra kvartalet, februari-april, saknade ljuspunkter. Resultat under förväntan, neddragen prognos för besparingar och utökad tidsram för besparingsprogrammet bidrar till att aktien efter lunch dalat med nästan 11 procent.

Flygbolagets resultatet före skatt, justerat för engångsposter på +728 miljoner, kom in vid -601 miljoner kronor. Analytikerna hade förväntat sig engångsposter på +606 miljoner och ett justerat resultat före skatt på -201 miljoner kronor.

Även omsättningen kom in på den svaga sidan, 8.916 miljoner i kvartalet. Det kan ställas mot fjolårets 9.403 miljoner och förväntningar om 8.996 miljoner.

”Vi lägger ett kvartal bakom oss som resultatmässigt inte är tillfredsställande”, skrev SAS vd Rickard Gustafson i rapporten.

Det var framförallt tre faktorer som pressade resultatet: ökad prispress, kostnader för tekniskt underhåll och negativa valutaeffekter om totalt 463 miljoner kronor.

Sydbanks analytiker Jacob Pedersen uppgav för Ritzau Finans att han inte kunde kalla flygbolaget SAS rapport för något annat än ”en besvikelse”. Pedersen menar att SAS borde ha kunnat leverera i och med de betydligt lägre bränslepriserna.

”SAS sparade mycket på bränsle, men kan ändå inte tjäna mer pengar. Det ser inte superbra ut, det är en besvikelse”, kommenterade Pedersen för Ritzau.

Effekterna från SAS kostnadsbesparingsprogram uppgick till 180 miljoner kronor under det andra kvartalet 2015/2016. I kombination med att den genomsnittliga flygdistansen ökat, bidrog besparingarna till att sänka enhetskostnaden CASK med 1,3 procent.

”Förbättringen lever dock inte upp mot våra egna högt ställda ambitioner”, skriver bolaget.

SAS har som mål att uppnå besparingar om 2,1 miljarder kronor totalt. Den ambitionen står fast,  enligt Gustafson, men man har valt att skjuta vissa åtgärder till 2018.

”Vi har redan implementerat en stor del av dessa åtgärder, men för att upprätthålla en fortsatt hög stabilitet och kvalitet i produktionen har vi valt att inte driva åtgärderna i den takt som ursprungligen planerats inom framför allt tekniskt underhåll och IT. Vissa åtgärder skjuts nu till 2018”, skriver man vidare.

SAS meddelade att man sänkt prognosen för helårseffekten från besparingarna till 0,7 miljarder kronor. Den tidigare prognosen var 1,0 miljarder kronor. Sydbanks Pedersen uttryckte sig skeptiskt.

”De bör påskynda besparingarna men skär istället ned på dem. Detta är inte vad investerare förväntar sig av SAS. Det är otroligt att de kan öka trafiken utan att öka intäkterna”, enligt Pedersen.

SAS har redovisat årsvisa ökningar i passagerartrafiken för varje månad i det andra kvartalet. Men som nämndes ovan har intäkterna alltså samtidigt minskat.

Även om dagens rapport kom in svagt så upprepar bolaget sina helårsutsikter för 2015/2016.

SAS förväntar sig kunna leverera ett sammantaget positivt resultat före skatt och engångsposter för året 2015/2016, baserat på att inget oförutsett inträffar.

Enligt Inquiry Financials konsensus inför dagens rapport hade analytikerna tippat på ett justerat resultat före skatt om 1.722 miljoner kronor för helåret.

Vad gällde prognosen för kapacitetstillväxten i Skandinavien justerades den övre gränsen. Tillväxten väntas nu bli 5-6 procent, mot tidigare 5-7 procent. Kapacitetstillväxten var den största bidragande faktorn till att SAS yield, passagerarintäkter dividerat med RPK, backade med 9,2 procent under kvartalet.

”2015 var något av ett mellanår och kapaciteten växte i princip inte alls. Hittills under 2016 har den växt med 6 procent och jag tror det är där vi kommer att ligga”, sade SAS vd Rickard Gustafson vid dagens rapportkonferens.

Sydbank meddelade strax innan lunch att man sänker sin rekommendation för aktien till behåll från tidigare sälj, i spåren av den svaga rapporten.

Inte nog med en svag rapport har SAS också en svensk pilotförhandling på sina axlar på fredagen. Klockan 18.00 löper tidsfristen ut och har man inte nått ett avtal då har Svensk Pilotförening varslat om strejk.

Gustafson uppgav vid rapportkonferensen att han tror att man kommer att nå en lösning så att flygbolagets kunder slipper hamna i en ”gisslansituation”.

Louise Thorslund
louise.thorslund@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s