Jim Rogers gillar indexfonder och tråkiga aktier

Investeraren Jim Rogers vid Amundi World Investment Forum i Paris. Foto: SIX News

Investeraren Jim Rogers vid Amundi World Investment Forum i Paris. Foto: SIX News

Indexfonder, som har blivit en populär aktiesparform, är ett bra alternativ, anser investeraren och finansmannen Jim Rogers.

”Indexfonder är mycket bra. Jag är för dem. Många studier har visat att 70-75 procent av aktiva förvaltare presterar sämre än index varje år, så de flesta människor borde investera i indexfonder. Index kan förstås gå ned, men om man investerar hos en aktiv förvaltare kommer pengarna att gå ned mer. Så jag är positiv till indexfonder”, säger Jim Rogers till SIX News i samband med Amundi World Investment Forum.

”Man måste förstås investera i rätt index. Om man investerar i Zimbabwes index och Zimbabwe försvinner så går pengarna upp i rök. Men om man ska investera i Zimbabwe bör man antagligen investera i Zimbabwes index, snarare än något annat. Så jag är positiv till indexinvesteringar”, tillägger han.

Du har gått lång i Kinas aktiemarknad och kort i USA:s, bland annat med hänvisning till att den amerikanska aktiemarknaden ligger på sin högsta nivå någonsin medan Kinas har sjunkit 60 procent från toppen. Hur tillförlitligt är det att utgå från historiska noteringar i sin värdering?

”Inget är tillförlitligt. Förutom att framtiden på något sätt är baserad på det förgångna. Nej, men jag vet åtminstone att kinesiska aktier är billigare än amerikanska”, resonerar Rogers.

Så det är ett rimligt sätt att värdera på?

”Det är ett sätt att inleda analysen på. Under mitt föredrag på 25 minuter hann jag inte säga allt om de 500 största aktierna i USA. Men som en generalisering är det ett ställe att starta på”, svarar han.

I Sverige har vi haft en börsraket i form av Fingerprint Cards. Är biometri en intressant sektor?

”Ja, jag är optimistisk kring biologisektorn generellt, även om jag inte kan så mycket om den. Tidigare har det skett stora framsteg kring fysisk och elektronik – nu kommer vi att ha stora framsteg kring biologi, biometri eller vad man nu vill kalla det, därför att så mycket händer inom området. Fysik har tidigare vuxit mycket snabbare än biologi, men nu kommer biologi att komma ikapp. Så nu letar jag hellre biologiföretag”, berättar Jim Rogers.

Vad anser du om att köpa aktier som rör sig mindre eller mer än index, alltså aktier med låg respektive hög beta?

”Normalt sett är anledningen till att en aktie har låg beta att ingen bryr sig om bolaget. Detta är ofta något intressant att leta efter. När man tittar på en bransch eller företag som ingen bryr sig om så tar man oftast inte på sig så mycket risk. Och om man kan hitta något bra så kan man tjäna mycket pengar därför att ingen är intresserad, aktiviteten är inte för hög och priserna är låga. Så om något händer…det är så man verkligen blir rik”, resonerar han.

Man ska alltså investera i tråkiga saker?

”I investeringsvärlden är det alltid bäst att satsa på saker som är tråkiga, så vida man inte blankar – då ska man blanka det som folk anser är spännande”, säger finansmannen.

Under ett Stockholmsbesök häromåret sade du att någon kommer att bli rik på att städa upp den dåliga luften i Kina. Vilka företag eller sektorer är det som kommer att tjäna de pengarna?

”Många företag gör det redan. Man städar upp vatten, mark och luft. Beijing och provinserna spenderar mycket pengar på att städa upp. Kineserna gillar inte det rådande miljöläget”, säger han.

Du har sagt att du inte kunde flytta till Kina på grund av luftkvaliteten?

”Exakt. Jag bor i Singapore därför att Kina är så smutsigt. Jag älskar Kina, men det är för smutsigt. Jag vill inte andas den luften”, säger Rogers som flyttade till Asien bland annat för att hans barn skulle lära sig att tala mandarin.

Hur lång tid tror du att det kommer att ta att få acceptabel ordning på luften i Kina? 10, 20 eller 30 år?

”I USA tog det oss omkring 20 år att städa upp hyfsat. Tekniken och medvetenheten är bättre nu, så 10 år kanske”, svarar han.

En ganska optimistisk syn?

”Inte tre år, men inte heller 20 år, eftersom de spenderar så pass mycket pengar på det”, resonerar Rogers.

Han tror att Kina kommer att bli nästa stora land på världsscenen, efter ett amerikanskt århundrade som föregicks av ett brittiskt. Han anser att det är konstigt att Kina inte har haft en recession på 25 år och tror att det säkert kommer att komma bakslag för landet, exempelvis kopplade till stora skuldnivåer.

”Men Kina kommer att komma ut ur de problemen och kommer att bli det mest framgångsrika landet i 21:e århundradet”, förutspår Rogers.

Vid Kinas så kallade plena år 2013 sa landets ledare bland annat att marknaden ska tillåtas styra mer, inte regeringen. Rogers ligger lång i de områden där Kina satsar.

Kommer du att bo kvar i Singapore?

”Ja. Mina barn, min fru och jag älskar det. När jag åker tillbaka till New York nuförtiden så är jag mycket glad att jag inte bor där längre. När jag flyttade därifrån backade jag nästan ur att sälja huset. Det var en tuff sak att genomföra. Men nu när jag kommer tillbaka så är det till ett tredje världen-land och en tredje-världen-stad som bara försämras. Tyvärr. Jag tycker inte om att säga det, men det kommer att bli värre”, förutskickar finansmannen.

LÅGRÄNTEMILJÖN SKAPAR LIDANDE
Jim Rogers anser att det största ekonomiska problemet i världen i dag är de historiskt låga räntorna.

”Det kommer att förändras och då kommer många att få lida hårt”, förutspår Rogers.

”En anledning till att det låga ränteläget kommer att förändras är att de låga räntorna förstör för många människor – många pensionsplaner, många försäkringsbolag och mycket förtroende går upp i rök. Historien visar att när man förstör folket som sparar och investerar…låt oss nöja oss med att säga att man då får allvarliga problem”, säger finansmannen och hänvisar till att Tyskland gjorde det på 1920-talet.

”Det leder alltid till allvarliga problem”, tillägger han.

”Det som är lösningen den här gången – högre räntor, som också är på väg – kommer att förstöra för många andra människor som har skuldsatt sig högt i tron att de inte kommer att få några problem med det. Så det kommer att bli mycket kaos. Obligationsräntorna toppade 1981 så denna långsiktiga process har fortgått under 35 år. De flesta tror att räntenedgångar är normalt. Men jag anser att det inte är normalt och att vi alla kommer att få betala ett hemskt pris”, säger han.

Kan man dock inte säga att trenden faktiskt är just sjunkande räntor under lång tid, och att ränteläget därför skulle kunna fortsätta ned? Bedömare trodde att noll var en absolut gräns, men den har vi ju brutit igenom för flera räntor. Vad ska få trenden att vända upp? Är det att Fed höjer styrräntan?

”Det är en mycket bra fråga. Anledningen till att jag tvekar är att jag är så dålig på marknadstajming. Men Fed kommer att höja räntorna i år och senare, och det kommer att skrämma folk. Den första höjningen kommer antagligen under sommaren, men sedan blir det inte förrän efter presidentvalet i november. Men den tredje och fjärde gången som styrräntan höjs i USA kommer det att drabba många”, resonerar Rogers.

”Det kommer visserligen även att hjälpa många som tidigare har drabbats av förstörelse – folk som sparar i pensionsplaner och annat, – men många andra kommer att lida kraftigt, därför att många har trott att de låga räntorna är normala. Är man under 30 eller 40 år tror man att sjunkande räntor är normalt, men det är det inte”, fortsätter han.

Är du rädd för att Fed inte ska se att för stora räntehöjningar skulle slå mot ekonomin?

”Räntehöjningarna kommer att orsaka kaos. Då kommer folk att ropa ‘ni måste rädda oss – Västvärlden håller på att gå under’. Då kommer Fed att göra något för att försöka återställa förtroendet på marknaderna, men det kommer bara att göra läget sämre”, uppger Rogers som menar att man inte kan driva ned räntorna hur långt som helst och att det ändå inte har avsedd effekt.

”Negativa räntor har inte fungerat i Europa och kommer inte att fungera i USA. Fed kommer att försöka och det kommer att orsaka upplopp. Man bör sälja inför de upploppen”, resonerar investeraren som emellanåt inte bara säljer innehav, utan även aktivt positionerar sig för nedgångar. Exempelvis grundade han och finansmannen George Soros fonden Quantum som framgångsrikt blankade det brittiska pundet på 1990-talet.

BREXIT KOMMER SPÄ PÅ MARKNADSORON

Vad tror du kommer att hända med pundet i samband med Brexit-folkomröstningen?

”Jag skulle rösta emot en Brexit, men jag tror tyvärr att det kommer att bli en Brexit och att det kommer att orsaka mycket mer kaos. Jag sade till dig att kaos är på väg – Brexit skulle bara leda till mer”, säger han.

Anser du att ett brittiskt utträde ur EU är inprisat på de finansiella marknaderna?

”Nej, nej. Det är inte inprisat än”, svarade han under intervjun som genomfördes när pundet stod omkring 12 kronor. Den senaste tiden har de finansiella marknaderna överlag utvecklats i pessimistisk riktning, bland annat sedan flera opinionsundersökningar visat att britterna kan vara på väg att rösta för en Brexit.

Bland övriga valutor ligger Rogers lång i USA-dollarn.

”Folk kommer att tro att dollarn är en trygg hamn. Den är inte trygg, men folk kommer att köpa den. Dollarn kommer att stiga, bli överprissatt och det kan bli en bubbla. Min plan är att sälja i tid”, uppgav Rogers vid seminariet.

Indiens ekonomi växte med nästan 8 procent under det nyss gångna räkenskapsåret. Men du har varit väldigt skeptisk till Indien och sagt att man inte kan investera i förhoppningar?

”Tror du på de siffrorna? I så fall är du nog den ende sin gör det. Jag tror inte ens att indierna eller premiärminister Modi själv tror på de siffrorna. Men någon gör väl det eftersom de rapporterar dem. Jag litar inte på något lands siffror – inte USA:s eller Sveriges heller”, säger den skeptiske investeraren.

Johan Lind
johan.lind@six-group-se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s