Medivirs förvärvsfokus fortsätter oavsett bolagssplitt

medivir pressbild

Styrelsen i Medivir har gett ledningen i uppgift att utreda möjligheten att dela upp läkemedelsbolaget och notera den kommersiella verksamheten separat. Utvärderingen ska presenteras för styrelsen under det tredje kvartalet. Samtidigt fortsätter bolaget se sig om efter förvärv för att komplettera portföljen. Det uppger bolagets IR-ansvarige Ola Burmark för SIX News.

Medivir hade vid utgången av första kvartalet en kassa på drygt 1 miljard kronor. Hur pengarna kommer att fördelas vid en bolagsuppdelning är oklart i dagsläget.

”Vi kommer att se utifrån två verksamheter och ta fram olika strategier och operationella planer. Sen får vi se hur de ska styckas och hur kassan ska fördelas för att finansiera de olika strategierna”, säger Ola Burmark.
Diskussionen om en uppdelning av bolaget har pågått under en tid men beslutet att utreda möjligheten har mognat nyligen.

”Styrelsen och ledningsgruppen diskuterar ständigt hur vi kan maximera värdet för aktieägarna. Det har tagits upp på ett antal styrelsemöten och till slut har beslutet mognat”, säger Burmark.

När en eventuell uppdelning kan bli aktuell är svårt att prognostisera, planen måste först förankras och därefter är det aktieägarna som tar formellt beslut, menar Burmark.

”Det uppdrag vi har fått är att ta fram en plan som kan presenteras under det tredje kvartalet. Sedan är det upp till styrelsen att besluta om de vill gå vidare med förslaget och presentera det för en extra bolagsstämma. Först därefter kan det implementeras, därför är det svårt att säga mer om tidsplan”, enligt Burmark.

Burmark berättar att styrelsens uppfattning är att bolagets totala värde är betydligt högre än börsvärdet, som legat runt 1,3 miljarder kronor. Efter dagens kursuppgång är börsvärdet nära 1,5 miljarder kronor. Styrelsen anser att det finns tre delar av väsentligt värde; forskningsdelen där alla forskningsprojekt ligger, den kommersiella delen som marknadsför och säljer produkter samt kassan på nära en miljard kronor.

”Styrelsen ser att en uppdelning ger ett större värde än att ha verksamheterna ihop”, säger Burmark.

Medivirs vd Niklas Prager har tidigare uttalat planer om att använda kassan för att göra förvärv och utöka den befintliga portföljen. De planerna ligger fast trots att arbetet med att dela upp bolaget uppkommit.

”Förvärvsplanerna förändras inte, kanske att vi kommer att jobba än mera med det. Om uppdelningen förverkligas kan det resultera i ett mer renodlat företag och den kommersiella delen behöver breddas”, säger Burmark.

Den kommersiella delen är uppbyggd från Biophausia, som Medivir förvärvade under 2011 i samband med förberedelserna inför kommersialiseringen av hepatit C-läkemedlet simeprevir, som är den aktiva substansen i Olysio. Den kommersiella delen av Medivir har hämmats av investeringarna i forsknings- och utvecklingsverksamheten. Som ett separat bolag finns därför bra tillväxtmöjligheter, menar Burmark.

”Den kommersiella delen har en väldigt lönsam produktportfölj och en ledning som är väldigt fokuserad. Att då kunna återinvestera kassaflödet är ett utmärkt sätt att öka lönsamheten”, säger Burmark.

Förvärv kommer även att vara en fråga för den kommersiella delen framöver då verksamheten främst är intresserade av att sälja både befintliga produkter och andra läkemedelsprodukter som redan är godkända på marknaden.

”Om man vill expandera verksamheten är förvärv ett bra sätt”.

Vad gäller simeprevir är frågan en hårdare nöt att knäcka. Substansen är dels godkänd i form av läkemedlet Olysio och dels pågår studier i tidigare forskningsstadier. Projektet drivs helt och hållet av Johnson & Johnsons europeiska verksamhet Janssen, som genom ett licensavtal tog över forskningen för ett par år sedan.

”Vi har väldigt lite med simeprevir att göra i dag. Det är en av sakerna vi ser över nu, hur vi ska göra med partneravtal”, enligt Burmark.

Vad säger Janssen om en uppdelning?

”Vi har inte fått någon feedback ännu”.

Var den sittande ledningen får sin bas vid en bolagsuppdelning är inte heller klart i dagsläget.

”Det är en styrelsefråga i slutändan. Den dag vi har en plan blir ledningsfrågan aktuell”.

Medivir har sedan tidigare planerat för en kapitalmarknadsdag. Om och när den blir av återstår att se, men det kan hända att bolaget presenterar sitt förslag under en kapitalmarknadsdag under hösten, enligt Burmark.

Anna Sundström
anna.sundstrom@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s