Brexit-oro fick börsen att vända ned på torsdagen

BÖRSEN TORSDAG

Stockholmsbörsen föll tillbaka rejält på torsdagen. Utebliven räntehöjning i USA och oro för en Brexit fortsatte prägla marknaden. På bolagsfronten var bland annat MQ och Qliro i fokus.

SIX Generalindex var vid stängning 1,9 procent lägre vid 437 medan OMXS30 var 1,9 procent ned på 1.279. Omsättningen uppgick till 14,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Den amerikanska centralbanken beslutade i går att lämna styrräntan oförändrad. Federal Reserve sänkte dessutom räntehöjningsbanan något. Enligt Société Générale har Fed-ledamöterna skrämts av den senaste tidens arbetsmarknadsutveckling samt oro kring
inflationsförväntningarna.

På den europeiska marknaden inväntar investerarna nästa veckas folkomröstning där Storbritannien beslutar om de ska vara kvar i eller lämna EU-medlemskapet. Brexitsidan leder enligt en ny opinionsmätning från Survation.

Klädkedjan MQ delårsrapporterade och gav beskedet att man nu lämnar den olönsamma marknaden i Norge. Carnegie sänkte efter rapporten rekommendationen för klädaktien till behåll, från tidigare köp. Aktien var ned med 9,7 procent.

I samma sektor tyngde H&M index. Berenberg har sänkt riktkursen för aktien med 22 kronor till 220 kronor. H&M var ned 3,3 procent till 239,70 kronor som mest handlade aktie.

Qliro meddelade efter gårdagens stängning att de säljer vitvarubutiken Tretti till en konkurrent. Efter försäljningen spekuleras det i om Tretti är den första i raden av kommande försäljningar från Qliros sida.

Enligt SEB:s analytiker är det möjligt med fler affärer framöver, även om han tror att det sker på sikt. Senast rapporterade Breakit att Lekmer är näst ut till försäljning. Qliro var 5,3 procent högre.

Morgan Stanley sänkte Tele2 till undervikt, från tidigare jämvikt. Aktien föll 3,6 procent.

En stor vinnare var Misen Energy som sköt upp hela 73 procent i den sena handeln sedan bolaget säkrat långsiktig finansiering. 37,5 procent av affärsområdet Enterprises säljs för 165 miljoner kronor.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s