MQ stänger butiker i Norge och fokuserar på Joy

MQ Drottninggatan

MQ ger upp på den svåra norska marknaden och fokuserar nu helt på den svenska marknaden och nyförvärvet Joy. Foto: SIX News

MQ faller med 9,7 procent till 31,60 kronor efter ett svagt resultat för det tredje kvartalet för perioden mars till maj i det brutna räkenskapsåret 2015/2016. Resultatet före skatt sjönk till 31 miljoner kronor från fjolårets nivå på 46 miljoner kronor. Samtidigt meddelades besked om en avveckling av den norska verksamheten med en nedstängning av fyra butiker i landet.

Modekoncernen MQ:s vd Christina Ståhl gav som en kommentar till den svaga försäljningsutvecklingen, som visade på en nedgång med 3,4 procent, att bolagets utbud av kläder varit lite fel ute under våren. Bolagets försäljning under tredje kvartalet i fjol var också
stark, vilket påverkat utvecklingen, menar vd.

”Vi möter ett starkt kvartal från föregående år. Samtidigt har vi haft höga ambitioner för försäljningen även i år och är inte nöjda med utfallet. Vi har haft lite för ljusa och för tunna plagg för tidigt i säsongen”, sade Christina Ståhl under bolagets rapportkonferens och
tillade att våren i år inte har varit en vår där kunden efterfrågat ljusare och tunnare plagg.

MQ:s varulager uppgick den 31 maj 2016 till 310 miljoner kronor, att jämföra med 233 miljoner i fjol. Den högre nivån på varulagret kommer från nya MQ-butiker samt att varulagret ökar med 27 miljoner kronor i samband med att Joy Shop förvärvades. Varulagret påverkas även av den lägre jämförbara försäljningen.

”Varulagret ligger högre än planerat men det är ett friskt lager med starka produkter så vi är inte jätteoroliga”, sade Christina Ståhl.

LÖPANDE AVVECKLING AV NORGE
Avvecklingen på den norska marknaden, där bolaget har fyra butiker, kommer att ske löpande i samband med att hyreskontrakten löper ut.

”Trots investeringar och nysatsningar i marknaden har inte våra insatser gett önskat utfall. Den svaga marknaden i kombination med svag norsk krona ligger bakom beslutet”, sade Ståhl.

Under frågestunden gav bolagets finanschef Tony Siberg några finansiella detaljer kring avvecklingen i Norge.

”Vi har ett underskott på runt 15 miljoner kronor i den norska verksamheten när vi avslutar detta räkenskapsåret. Vi räknar med att halvera underskottet under nästa räkenskapsår och under räkenskapsåret efter det räknar vi att ha noll i resultat från Norge”, sade han.

Vad gäller kontrakten på butikslokalerna är det svårt att uppge någon tidsplan, enligt Siberg.

”Vi har två kontrakt som avslutas inom kort här. Ett kontrakt går lite längre, men det är en förhandling och vi kan inte spika det ännu”, sade han.

SPÅR BREAKEVEN MED JOY 2016
För första gången redovisar modekoncernen MQ resultatet för förvärvet Joy i samband med den egna delårsrapporten. För det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår uppgick Joys rörelseresultat till två miljoner kronor. Bolaget har tidigare prognostiserat att de ska nå  breakeven med Joy under innevarande räkenskapsår och den prognosen ligger fast, enligt finanschef Tony Siberg.

”Joy är ju på väg in i rea nu så jag tror fortsatt att vi uppnår breakeven med Joy i år”, sade han.

Således väntas Joys rörelseresultat vara negativt under det fjärde kvartalet. Förvärvet av Joy slutfördes den 2 maj.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s