Tror inte på fler affärer inom kort, men på sikt – SEB

Tretti2_SIX

Försäljningen av Tretti kan vara den första i raden av många affärer för Qliro.

E-handelskoncernen Qliro meddelade i går, onsdag, att bolaget säljer den e-handelsbaserade vitvarubutiken Tretti till konkurrenten Whiteaway. Försäljningen är bara början på en rad försäljningar, enligt nyhetssajten Breakit som uppger att en uppstyckning drivs på av den nya storägaren, det privata investmentbolaget Rite.

SEB:s analytiker Stefan Cederberg tror att det kan finnas substans i uppgifterna, men tror inte på en försäljning av alla e-handlare och inte heller på kort sikt. Däremot kan vad som helst hända, när som helst, beroende på eventuella köpare är beredd att betala och om det gynnar tillväxten i Qliro Financial Service, menar han.

”Det kan säkert ligga någonting i det. Men förmodligen säljer de inte allt”, säger han.

Qliro-koncernen består av de välkända verksamheterna Nelly, Lekmer, Gymgrossisten och Cdon.com. Bland de mindre kända verksamheterna finns NLY Man, Members, Milebraker och Bodystore. Därutöver har koncernen utvecklat en finansiell verksamhet som blev grunden till att bolaget bytte namn till dagens Qliro Group i början av 2015.

Vilka enheter tror du att de skulle behålla?

”Cdon tror jag är en division som är extremt viktig och som ger Qliro Financial Service stora flöden av krediter. Gymgrossisten är en bra kassaflödesgenererare och är den enda verksamhet som går med plus, så den tror jag inte säljs”, säger Cederberg och påpekar att det
förstås säkert skulle gå om de kan förhandla hem en lösning likt Tretti där  e-handelsverksamhetens koppling till Qliros finansiella system finns kvar.

”Om det ska avyttras verksamheter är förutsättningen att samarbetet med Qliro Financial Services kvarstår. Det ända sättet att expandera den finansiella delen är att växa låneboken och affärsvolymerna”, resonerar han.

Vad gäller Nelly och Lekmer tror Stefan Cederberg att det bästa värdeskapandet just nu sker genom att följa Qliros strategi som är att reducera kostnaderna och öka intjäningsförmågan. Därför tror han inte att en avyttring sker inom kort utan snarare när intjäningsförmågan
förbättrats.

”Allt beror på säljare och köpare. Om en köpare är övertygad om att en verksamhet kan förbättras kan de vara beredda att betala för det som komma skall. I så fall kan det ske en försäljning redan i dag”, säger han och förtydligar att om det sker en försäljning, så sker det
mer troligt under senare delen av 2016 eller i början av 2017.

Det strategiskt viktigaste i en eventuell avyttringsstrategi är att man skapar avtal där volymerna i Qliro Financial Service gynnas vilket är fallet vid avyttringen av Tretti, påpekar Cederberg.

Qliros aktie lyfter nära 10 procent under torsdagshandeln.

Anna Sundström
anna.sundstrom@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s