Rejält upp på börsen, Elanders lyfte på storförvärv

Kurserna på Stockholmsbörsen avancerade på fredagen, i linje med Europas ledande börser. Minskad Brexit-oro gav stöd åt uppgången. Ericsson såg ut att missa tåget men tog sig upp på svagt plus fram emot slutet. Elanders rusade på storförvärv.

Capture

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 1,5 procent till 443 medan OMXS30-index steg 1,5 procent till 1.298. Omsättningen var 17,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Den veckovisa utvecklingen för Stockholmsbörsen blev en nedgång på 1,3 procent.

En dollarförstärkning stöttade råvarupriserna och berörda bolag på Stockholmsbörsen noterade uppgångar. Lundin Mining steg 2,6 procent och Boliden avancerade 3,7 procent.

Nordea och H&M agerade draglok för storbolagsindex och steg 3,2 respektive 2,0 procent för dagen.

Fredagen var kalendermässigt tunn men vid lunchtid slog Elanders till med ett storförvärv i Tyskland. Elanders köper LGI för 257 miljoner euro, vilket ska finansieras med externa krediter och en nyemission på cirka 600 miljoner kronor. Förvärvet fördubblar koncernens omsättning och väntas bidra positivt till vinst per aktie redan i år. Aktien stärktes 19 procent.

Ericsson bekräftade för SvD Näringsliv att amerikanska justitiedepartementet och finansmyndigheten SEC driver en granskning om misstänkt korruption vid bolagets verksamhet i Kina. Ericsson riskerar miljardbelopp i skadestånd och böter, enligt tidningen.

Storägaren Nordea, som innehar aktier till ett värde på omkring en miljard kronor ser ”extremt allvarligt” på uppgifterna och satt under förmiddagen i möte med telekombolaget. Ericsson gick mot strömmen i stort sett hela dagen men tog sig upp till +0,5 procent till slut. Sammantaget var telekomsektorn den svagaste på +0,3 procent. Värt att notera inom sektorn var att Nokia handlades utan utdelning på 0,26 euro aktien.

Hoist meddelade sin första investering i Spanien då man köper en portfölj med förfallna bankfordringar för 22 miljoner euro. Förväntad inkassering från portföljen förväntas bli cirka 48 miljoner euro. Aktien avancerade 4,9 procent.

SCA:s tidigare vd Jan Johansson föreslås greppa ordförandeklubban i Organoclick. Bolaget klättrade upp 4,1 procent, dock under relativt låg omsättning.

SEB anser att investerarnas oro för konkurrensen på hemofilimarknaden är överdriven. Sobi har gott om tid att ta marknadsandelar innan flera konkurrerande läkemedel når ut på marknaden, menar de. Sobi höjdes 2,2 procent.

I samma sektor har Medas friare Mylan meddelat tidsram för acceptfristen i det annonserade förvärvet av bolaget. Acceptfristen löper mellan den 17 juni och 29 juli.

På rekommendationsfronten drog Berenberg ned riktkursen för Telia till 30 kronor, från tidigare 34,50 kronor. Aktien föll 0,9 procent till 36,22 kronor.

SEB höjde riktkursen för Qliro från 10,30 till 13 kronor och upprepade köp-rekommendationen. Carnegie höjde Kappahl till köp, från behåll. Qliro steg 5,6 procent och Kappahl stärktes 4,0 procent.

I den kommande helgdagsförkortade midsommarveckan väntar förutom Brexitomröstningen i Storbritannien på torsdagen en H&M-rapport på onsdagen samt kapitalmarknadsdagar för Telia och Securitas på tisdagen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s